- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Evenimente economice 7-11 martie: suspansul continua. Va reveni dolarul?

07 Mar, 13:35 • cristian.cochintu

Saptamana trecuta doar a amplificat starea critica in care se afla dolarul american. Dilema nu a fost rezolvata, USD-ul continuand sa se mentina la praguri extreme fata de majoritatea valutelor majore. Employment-ul de vineri nu a fost catalizatorul asteptat, datele confirmand doar asteptarile, in timp ce sentimentul fata de risc continua sa se mentina la cote inalte, astfel cei doi factori de influenta ai unei valute nu sunt favorabili, deocamdata…In continuare consider ca suntem foarte aproape de un punct de inflexiune, in ciuda conditiilor ce par nefavorabile, dar niciodata o schimbare de directie nu va fi anuntata de factorii fundamentali, ci doar de cei tehnici. Cum cotatiile continua sa se mentina la nivele extreme, un lucru este cert: doar o tentativa esuata de depasire a acestor praguri vor marca revinimentul dolarului, adica o inchidere saptamanala neutra sau pozitiva dupa un inceput marcat de depreciere. Acela va fi semnalul de revarsare a trendurilor si momentul ideal pentru a actiona.

Economia americana nu arata o revenire agresiva, dar ultimele date sunt incurajatoare, chiar daca sunt ignorate de piata, care a penalizat intentia FEd-ului de a mentine dobanda la nivel minim pe tot parcursul anului. Sectorul manufacturier si cel al serviciilor au atins maximul ultimilor ani, iar rata somajului scazut dupa mult timp sub 9%, in timp ce sectorul privat a generat 220.000 de noi locuri de munca in luna februarie. Cum pe parcursul acestei saptamani doar Vanzarile cu amanuntul pe luna trecuta vor fi publicate, investitorii se vor focusa pe eventuale comentarii legate de retragerea stimulilor din economie si mai ales evolutia sentimentului fata de risc, fara de care dolarul nu are forta de a reveni, deterioarea acestuia bineinteles.

A fost suficient ca liderul ECB J.C.Trichet sa spuna ca banca centrala va fi foarte vigilenta in a asigura stabilitatea preturilor in regiune, ca imediat piata a luat in calcul o iminenta majorare de 0.25% in aprilie. Asteptarile devin tot mai agresive, nu mai putin de 1.25% in urmatoarele 12 luni, pana la 1.5%, ce reprezinta cele mai mari asteptari din ultimii 5 ani! Retineti insa, chiar daca randamentul superior este benefic pentru o valuta, adica o dobanda cat mai mare, dinamica acesteia va influenta euro de acum incolo, iar aceste speculatii actuale sunt total incluse in pret. Pe langa acestea, impactul in evolutia economica va influenta euro, efectele putand fi extrem de negative pentru tarile cu probleme de deficit. ECB este vazuta drept cea mai agresiva banca centrala importanta, un aspect de neconceput in urma cu cateva luni cand pe tapet erau falimentele din Grecia, Portugalia, Irlanda, etc. Fundamentele si sentimentul pietei au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani, unul extrem ce indica o revarsare iminenta! 1.4000-1.41000 poate fi maximul inaintea unei corectii agresive.

Cu toate ca la un anumit moment Banca Angliei era asteptata sa actioneze agresiv pentru a calma inflatia ajunsa la 4%, mult peste tinta de 2%, oficialii britanici au calmat asteptarile indicand nehotarare si cresterea economiei ca prioritate, nu stabilizarea preturilor! De multe luni am indicat lira drept performera acestui an, tocmai din acest motiv, si cred in continuare ca potentialul este imens. Marile profituri se obtin prin anticiparea unei schimbari de trend din faza de inceput, cand marea majoritate este sceptica, si exact acest lucru se intampla acum pe paritatile cu Gbp. Chiar daca astfel de masuri ar fi in contradictie cu cele de austeritate implementate, cresterea pretului la petrol va duce inflatia spre 5-6% in acest an, piata se va grabi sa anticipeze iminentele masuri ale bancii centrale. Sedinta BOE din aceasta saptamana poate fi inceputul, in cazul in care tonul neutru se va schimba intr-unul mai agresiv.

In ceea ce priveste valutele din categoria commodities, sentimentul fata de risc va fi principalul factor de influenta. Aud-ul si Nzd-ul sunt cele mai amenintate de o schimbare de sentiment, spre deosebire de Cad unde perspectivele continua sa fie tot mai favorabile, astfel Cad-ul se va aprecia fata de Aud si Nzd, care la randul lor sunt sub presiune in fata lirei si a monedei europene. Fata de dolar, yen sau franc, evolutia va fi corelata cu cea a indicilor bursieri, cu cresteri mai mici, dar scaderi mai violente daca optimismul se transforma in pesimism.

In concluzie, putem afirma ca doar timpul este sub semnul intrebari, nu si revarsarea trendurilor!

Pentru calendarul economic din aceasta saptamana clickaici.

Cristian Cochintu
Analist Financiar
Admiral Markets
[email protected]

Risk Disclaimer: Acest material are scop informativ, si nu reprezinta o recomandare de tranzactionare pe pietele financiare.

Urmărește Daily Business pe Google News