Evolutia petrolului pe pietele internationale/ evolutia pretului la pompa in Romania
In ultimele zile pretul barilului de petrol a continuat sa creasca accentuat facand constant noi maxime (a atins un maxim pentru ultimii 2 ani)- peste 98 usd wti si peste 108 usd brent. [img=736][/img]Motivul principal al acestei aprecieri sustinute este continuarea conflictului din Libia care duce la scaderea productiei de petrol. Libia produce aproximativ 1.8 mil de barili pe zi comparativ cu Romania care produce aproximativ 90-95.000 de barili pe zi. Totusi productia Libiei nu este foarte semnificativa deoarece, pe plan global, se produc aproximativ 80 de milioane de barili pe zi iar Arabia Saudita are capacitatea de a suplimenta productia lor in orice moment cu inca 3 milioane de barili pe zi, insa sauditii au declarat ca nu considera ca ar fi necesar si ca productia actuala este suficienta. In acest context putem spune ca pretul petrolului este influentat in mare masura de speculatori care imping cotatiile in sus profitand de aversiunea la risc prezenta pe bursele lumii avand in vedere tulburarile din Orientul Mijlociu. Multe companii importante au redus activitatea in Libia si chiar si-au repatriat o parte din angajati. Analistii estimeaza ca in acest moment 10% din valoarea la care e cotat barilul este reprezentata de prima de risc cauzata de tulburarile din Orientu l Mijlociu. In cazul in care conflictul din Libia se va solutiona (asemantor cu cel din Egipt) putem asista la un sell-off pe petrol de pana la 10 dolari pe baril. Avand in vedere aceste date trebuie sa ramanem circumspecti privind evolutia cotatiilor petrolului dar si a tuturor celorlalte marfuri considerate ‘safe haven’- aur, argint etc. Acestea s-au apreciat puternic in sedinta de luni si datorita faptului ca in America nu s-a tranzactionat iar volumele mai mici au ajutat speculatorii sa duca argintul la un nou maxim.
Este interesant de urmarit cum vor evolua preturile la combustibili in Romania si anume daca vom avea noi cresteri la pretul afisat la pompa. In mod normal ultimele evolutii ale cotatiei petrolului nu ar trebui sa influenteze pretul la pompa avand in vedere faptul ca RON-ul continua sa se aprecieze fata de USD anuland in mare parte apreciere petrolului, desigur putem sa ne trezim cu explicatii felurite din partea companiilor petroliere pe baza carora sa vedem noi scumpiri, insa analizand putin situatia putem discerne ca ar fi nefondate.
[img=735][/img]
Notificare
Informatiile si opiniile prezentate in materialele realizate de Deltastock au scopuri exclusiv informative. Acestea nu reprezinta o recomandare de a cumpara sau a vinde un anumit instrument financiar. Datele folosite in redactarea materialelor au fost obtinute din surse considerate de incredere, insa corectitudinea si completitudinea lor nu pot fi garantate. Deltastock nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza datelor si a opiniilor furnizate. Nici Deltastock, nici autorul materialului nu isi asuma raspunderea pentru daunele suferite, dintre care exemplificam, fara a limita insa, pierderile sau castigurile nerealizate prin utilizarea, sub orice forma, a informatiilor prezentate in material. Aceste materiale nu au fost intocmite in conformitate cu cerintele legale menite sa promoveze independenta activitatii de cercetare pentru investitii si nici nu sunt subiectul niciunei restrictii privind activitatea de diseminare a cercetarii pentru investitii.