- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fascinatia Midas – sau despre atractia pentru aur (p)

23 Jul, 13:12 • Redactia DailyBusiness

guest post by Razvan Rusu, Head of Investments at Aviva Investors Romania

[img=631][/img]

Aurul a reprezentat, pentru o mare parte din istoria umanitatii, bani, pentru ca apoi sa devina una dintre cele mai populare modalitati de tezaurizare a valorii in randul investitorilor.

De ce este aurul atat de important pentru investitori?

Aurul este lichid (tranzactionabil in orice moment), divizibil, indestructibil si transportabil. In plus nu are risc de default.

Datele istoriei moderne a pietelor financiare arata ca pretul aurului a reflectat increderea sau neincrederea investitorilor in situatia economica sau in puterea unei monede. Astfel, atunci cand economiile intra in recesiune, investitorii se reorienteaza catre aur, care devine asa numitul in special in perioade de incertitudine.

In vremurile moderne ,aurul s-a dovedit a fi o excelenta protectie impotriva inflatiei cat si impotriva deflatiei. Pretul aurului a evoluat in ultima vreme pe un canal puternic ascendent. Iata un grafic (sursa: Bloomberg) al evolutiei aurului din anul 1990 pana in prezent.[img=629][/img]

Dupa cum se poate observa, in ultimii 10 ani aurul a fost un pariu castigator, pretul crescand de peste 3.5 ori. Putine investitii alternative puteau aduce acelasi randament in aceasta perioada marcata de cea mai puternica criza economica din ultimii 70 de ani.

Popularitatea aurului a ajuns si la nivel de Banci centrale. Acest fapt poate fi vazut si din urmatorul grafic (sursa, Erste Bank, Wirtschaftswoche, Bloomberg), ce prezinta achizitiile nete de aur de catre bancile centrale. [img=630][/img]

Vedem ca exista o corelatie intre recesiunile economice si rezervele de aur. In recesiune, bancile centrale au tendinta de a pastra nivelul rezervelor in aur, ba chiar a achizitiona cum s-a intamplat in 2009, in timp ce in perioadele de expansiune economica exista o tendinta de a aloca resurse catre alte instrumente financiare.

Aurul ca investitie personala

Un portofoliu de investitii trebuie sa fie diversificat pe mai multe clase de active. Avand in vedere corelatia negativa intre pietele bursiere si aur, investitia in aur poate ajusta riscul portofoliului.
Exista o serie de mijloace prin care se poate achizitiona aur, insa cele mai accesibile sunt fondurile de investitii care urmaresc performanta pretului aurului si certificatele pe aur.

In momentul de fata, aurul are un trend de crestere stabil de la inceputul acestui deceniu. Desi cotatia s-a apreciat substantial in aceasta perioada ,nu avem astazi premise pentru a spune ca acest trend se va finaliza in perioada urmatoare. Astfel, consideram ca o investie directa sau indirecta (prin fonduri de investitii cu expunere pe aur) in aur sau active ce se bazeaza pe aur poate reprezenta un instrument investitional care poate ocupa o pozitie mai mare in portofoliul unui investitor cu aversiune ridicata la risc (25-45%) si o pozitie solida in cazul unui investitor cu aversiune scazuta la risc (10-25%).

Sa nu uitam, insa, ca secretul succesului este diversificarea, iar expunerea pe o singura clase de active, fie ea si aur, are un risc superior.

V-a placut acest articol? Doriti sa primiti si alte analize asemanatoare? Abonati-va aici pentru a le primi gratuit, prin email. Puteti sa urmariti noutatile si pe Facebook

Urmărește Daily Business pe Google News