- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Fii tu seful!

05 Jul, 21:36 • marian.rujoiu

Tot mai des, in ultima vreme, discutand cu oamenii online sau fata in fata, m-am confruntat cu situatia in care ei jucau un joc al resemnarii, al victimizarii sau al pesimismului. Am auzit de zeci de ori urmatoarele cuvinte: „Am potential, am trimis CV-ul la sute de firme, insa nimeni nu ma angajeaza”.

In afara de a-ti mai aranja putin Cv-ul si a nu mai transmite scrisori de intentie „universale” potrivite pentru orice post vrei sa aplici, exista multe solutii, mai poti sa faci ceva si anume sa-ti deschizi propria afacere.

in acest articol mi-am propus sa vorbesc despre primii pasi in antreprenoriat, mai ales in cazul in care ai un sef care nu-ti place deloc si consideri ca ai potential. Nimic nu te opreste sa-ti deschizi propria afacere.

Pentru inceput as vrea sa-ti spun ce nu-ti trebuie obligatoriu pentru a deschide o afacere:

– nu-ti trebuie un MBA
– nu-ti trebuie economii in banca
– nu trebuie sa fii obligatoriu absolvent de facultate

In schimb, pentru inceput iti trebuie cateva lucruri:

1. hotarare
2. putere de munca
3. vointa
4. credinta in ideea pe care vrei sa o pui in practica.

Prima problema de care se lovesc „potentialii antreprenori” este ca in scurt timp ei constata: „Este mai greu decat credeam”.
In aparenta, a fi propriul sef pare un lucru simplu vazut din exterior, dar de cele mai multe ori insa trebuie sa muncesti mult mai mult pentru a avea propria afacere. Din aceasta cauza spuneam mai sus ca trebuie sa ai putere de munca. Celelalte trei ingrediente (hotararea, vointa si credinta) iti vor asigura energia necesara ducerii proiectului mai departe.

Primul obstacol, in cazul in care hotarati sa va deschideti o afacere, sunt prietenii. Paradoxal asa este! Cei mai multi va vor descuraja, nici n-o sa termini de spus ideea si-ti vor zice: NU VA MERGE PENTRU CA ……! Acesta este un adevarat razboi psihologic. O sa auzi de atatea ori acest lucru si va fi foarte greu sa ai puterea sa mergi mai departe. Ca mecanism de aparare, ori de cate ori iti va spune cineva acest lucru te poti gandi: UITE UN ASPECT INTERESANT, O SA-L IAU IN CALCUL SI O SA GASESC CEA MAI BUNa CALE! Practic, poti folosi toti acesti oameni care te descurajeaza in interesul tau, ii poti folosi ca resurse. Pana la urma ei iti dau „consultanta pe gratis”.

Ca primi pasi pentru a-ti deschide o afacere sunt urmatorii:

1. hotaraste-te sa devii antreprenor
2. gaseste ideea pe care vrei sa o pui in practica
3. analizeaza ideea sub toate aspectele ei
4. cauta peotentiali parteneri in cazul in care consideri ca ai nevoie
5. pune pe hartie un mic plan de afaceri
6. aplica o strategie de marketing potrivita ideii
7. treci la implementare

Eu, care scriu aceste randuri, chiar consider ca stiu despre ce vorbesc. In urma cu 5 ani, nu pot spune ca nu-mi mergea bine, ba din contra. Am hotarat insa ca doresc mai mult. Am devenit propriul sef, iar Extreme Training merge foarte bine. Am avut totdeauna o placere in a-i ajuta pe cei care vor sa deschida o afacere si totdeauna i-am incurajat. Anul trecut am aplicat pe o linie de finantare pentru un proiect Business Start-up cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Pentru cei interesati cursurile si prezentarile pentru demararea afacerii sunt gratuite, insa locurile sunt limitate. Detalii complete si inscrieri pe www.e-antreprenor.ro

Intr-un viitor articol o sa va ofer cateva indicatii despre cum trebuie sa construiti un plan de afaceri. Important este sa va doriti acest lucru. Prin urmare, ori de cate ori va ganditi ca sunteti prea buni pentru seful pe care-l aveti sau pentru salariul pe care-l primiti, nimic nu va opreste sa va deschideti propria afacere.

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence

Urmărește Daily Business pe Google News