- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

FMI controleaza sistemul de impozitare din Romania

07 Apr, 12:45 • Redactia DailyBusiness

Ne pare rau, insa noi i-am ales. Eu nu, ca nu am fost la votare. Mi-am exprimat votul prin neparticiparea la aceasta sarada, care oricum se termina cum vor ei, nu cum vrem insa. Insa, hai sa spunem ca noi i-am ales totusi si uite-i pe cei care trebuie sa reprezinte interesele poporului care i-a ales. In preajma alegerilor si imediat dupa alegeri, s-a mizat foarte mult pe faptul ca nu vor schimba codul fiscal, ca vor lasa cota unica de impozitare, ca vor ajuta firmele sa razbata. E drept, nu stiau ca vine criza peste noi, dar acest lucru nu este un motiv sa te scoti pe tine, stat de drept, la rampa si sa calci in picioare toti intreprinzatori, toate firmele care incearca sa isi continue activitatea si sa faca fata crizei. Cu ce ne ajuta statul totusi? Nu ne ajuta deloc sa reusim sa ne reducem cheltuielile, sa avem companii prospere in tara care sa duca renumele si in afara, nu… statul ne vrea falimentari.

Ei cica doresc sa atraga la bugetul de stat cam tot aceleasi venituri atrase inainte de aparitia crizei, astfel ca s-au gandit (nu cred ca le-a luat mult sa gandeasca o asemenea nebunie) sa impoziteze firmele prin aplicarea impozitului forfetar. Ca si cum nu le-ar fi indeajuns ca ne-au lovit cu aceasta modificare, mai vin si mai invart cutitul in rana si reduc si lista cheltuielilor care pot fi deduse. Cel mai dureros este faptul ca nu ne mai putem deduce cheltuielile cu autoturismul, in ideea in care mobilitatea este una dintre cele mai importante aspecte in cadrul unei firme. Cum poti face un business fara a avea mobilitate, fara a putea sa iti deduci cheltuielile care le ai cu autoturismul, cu combustibilul.

Din punctul meu de vedere este jale ceea ce vor sa faca cei de la putere cu noi. Ministerul Finantelor Publice incearca sa se scoate spunand ca este o conditie a FMI aplicarea acestui impozit forfetar. Pai cine v-a pus sa va imprumutat de la FMI in contextul in care tot poporul era impotriva acestui fapt. Nici bine nu ne-am imprumutat de la FMI ca si vin conditiile din partea lor, care bine-nteles lovesc tot in contribuabili, in companiile romanesti.

Dupa lungi dezbateri s-a ajuns se pare si la un consens, astfel ca firmele vor fi nevoite sa plateasca impozit dupa urmatoarea grila:

impozit de 500 euro pentru CA intre 0-12.000 euro
impozit de 1.000 euro pentru CA intre 12.000-50.000 euro
impozit de 1.500 euro pentru CA intre 50.000-100.000 euro
impozit de 2.000 euro pentru CA intre 100.000 – 1.000.000 euro
impozit de 2.500 euro pentru CA intre 1.000.000 – 2.500.000 euro
impozit de 5.000 euro pentru CA intre 2.500.000 – 10.000.000 euro

Legat de cheltuielile cu autoturismul, s-a recomandat ca firmele sa nu mai faca achizitii de masini noi, iar valoarea maxima a unei masini achizitionate pe firma sa fie de 30.000 EURO. Intrebarea mea este, ce se intampla mai departe, vor fi deduse cheltuielile cu masinile achizitionate deja pe firma, cheltuielile cu combustibilul si piesele de schimb?

S-a incercat totusi o renuntare la plata impozitului de 500 EURO pentru firmele care au Cifra de Afaceri mai mica de 12.000 EURO, insa FMI-ul nu a lasat sa se renunte la acest impozit. Nu pot sa zic decat ca „ne bucuram” cu totii ca ne-am imprumutat de la FMI, ca l-am lasat sa intre in ograda noastra si sa face regulile dupa bunul lor plac.

Avem la putere niste oameni carora „le pasa”. Vom asista la inchiderea multor firme, la trecerea firmelor mici pe PFA-uri, la indreptarea firmelor mari spre tari care aplica un impozit mai mic decat in Romania, iar tara voastra va merge din ce in ce mai „BINE”. Cum ne spunea cineva: „Sa traiti Bine!”

Alina Blaga
Marketing Manager

Urmărește Daily Business pe Google News