Saptamana trecuta am mai asistat la inca un exemplu de etalare a puterii in negociere. Negativ de data aceasta. Initial sindicatele anuntasera greva generala incepand cu 1 iunie. Pe masura ce data se apropia, pozitia sindicatelor a inceput sa se „nuanteze”. Nu va fi pe 1 iunie, va fi pe 31 mai (o parte) si pe 1 iunie (alta parte). Nu vor intra si RATB si Metrorex in greva, ci doar Metrorex si 85% din RATB. Metrorex nu va mai avea greva pana la 16.00, ci doar pana la 12.00. RATB a facut greva, dar doar intre 4.00 si 6.00 (AM!!!) etc.
Un lung sir de repozitionari sindicale, care nu a facut altceva decat sa transmita un mesaj: „Nu ne deranjaza (prea mult) taierile de salarii de 25% anuntate.”
Nu stiu daca sindicatele au fost intr-un fel „convinse” sa renunte la greve si nici nu doresc sa incit la miscari sociale.
Mi se pare relevant acest mesaj transmis de sindicate in relatiile de negociere cu patronatele. Nu stiu daca au vrut sau nu sa transmita un mesaj, dar asta au facut: au transmis un mesaj.
Negociatorii abili evita amenintarile. stiu ca acestea deterioreaza relatiile pe termen lung si nu se concentreaza pe gasirea unor solutii creative. Sunt pregatiti insa sa faca amenintari daca este nevoie. Daca le fac insa, sunt pregatiti sa le puna si in practica. Stiu ca altfel isi pierd credibilitatea pentru solicitarile ulterioare.?
Imaginati-va ca doriti o renegociere de salariu cu seful. Este refuzata. Amenintati: „imi dau demisia!” Iar apoi reveniti cu precizarea: „De fapt, nu acum. Dupa ce termin proiectul in care sunt implicat. Tin la el si la clientul meu!”. Care credeti ca va fi rezultatul obtinut in negociere?
La fel si cu sindicatele. Daca ar fi foame, lumea ar fi in strada. Romanul prefera insa sa faca ceea ce e obisnuit sa faca atunci cand ramane fara lei. Sa mai schimbe 100 de euro. Necostientizand insa ca astfel transmite un mesaj. Ramane de vazut daca in toamna mai are ce sa schimbe. Iar daca nu, de pe ce pozitii vor pleca in negociere sindicatele atunci? Care vor fi diferentele intre pozitii si in defavoarea cui? Asta daca, intre timp, nu mai fac guvernantii o alta „miscare de pozitie”.