Tematori in ceea ce priveste viitorul, romanii au ajuns sa cheltuie tot mai putin, consumul a continuat sa scada. Iar efectele sunt inerente. Confruntate cu scaderea cererii, firmele au redus la randul lor cheltuielile, de la productie la cele salariale. Banii care circula in economie au devenit tot mai putini, incasarile statului din taxe si impozite au scazut vertiginos, au fost operate alte disponibilizari de personal si, bineinteles, toate acestea au afectat, in cerc vicios, consumatorii.
Iata situatia economica a Romaniei in 76 de cuvinte, vazuta prin prisma comportamentului financiar al agentilor economici si al persoanelor fizice. Randurile de mai sus sunt cuprinse intr-o analiza de Adrian Negrescu, realizata pe baza datelor din piata si a opiniilor provenite de la specialisti.
Intr-adevar, ne e frica sa cheltuim. (Asta in situatia fericita ca avem ce). Oamenii obisnuiti se strang la punga cat pot de mult, speriati de criza si de perspectiva scaderii veniturilor ori a pierderii locurilor de munca.
Firmele isi reduc investitiile, ca sa isi pastreze lichiditatile „pentru vremuri mai bune”.
O stare de frica raspandita la nivel national blocheaza mecanismele economice, inhiba initiativele de afaceri si comprima schimburile comerciale. Dar cum ar putea fi altfel?
Guvernantii, in frunte cu premierul Emil Boc, preamaresc austeritatea si infiereaza consumul cu o frenezie demna de anii ’80, cand Ceausescu stabilea ratii la mancare si ne sfatuia sa mai punem o haina pe noi, ca sa nu inghetam in apartamente.
Desigur, un consum desantat e imposibil intr-o tara cu populatie saraca. De investitii masive nu poti vorbi daca nu ai productivitatea necesara sustinerii lor. Dar noi nu suntem in extrema aceea.
Boc ne pune sa strangem cureaua cand multi dintre noi nu mai au dupa ce bea apa si copleseste cu taxe si birocratie companii private care abia se mai tin pe picioare. Iar in timpul asta, se dezvolta infloritor achizitiile publice de borduri puse una peste alta si banci inghesuite la distanta de cativa metri.
Da, putem iesi din criza prin investitii si consum. Dar cu un guvern care sa nu ne mai bage frica in oase si sa stie cum sa gestioneze investitiile si consumul.