Zeci de miliardari americani, in frunte cu mediatizatii Bill Gates si Warren Buffett, au decis sa doneze jumatate din averi pentru actiuni caritabile.
Ei au infiintat in acest scop o asociatie filantropica, denumita The Giving Pledge, si vor sa convinga si alti oameni de afaceri din lume sa le urmeze initiativa, pentru a atenua efectele crizei mondiale.
Este probabil cea mai ampla actiune filantropica din istorie. Practic, sute de miliarde de dolari urmeaza sa se deplaseze de la bogati catre saraci. Iar proportia donatiilor, 50% din avere, de la oameni atat de multi si puternici financiar, ilustreaza clar dimensiunile campaniei.
Aici nu avem un simplu act de binefacere, de tipul „hai sa construim niste spitale in zone defavorizate”. Ci o actiune concertata, cu scopul de a obloji ranile sistemului economic mondial.
Ce a determinat oare aceasta impresionanta desfasurare de forte? Exista cateva posibile explicatii.
1. Milostivenia. Jucatorul de bursa lucid si pragmatic Warren Buffett a devenit dintr-o data marinimos ca Maica Tereza. Foarte frumos, numai ca asta creeaza un precedent nu foarte fericit pentru stabilitatea sistemului. Mesajul catre saraci poate fi sintetizat in „nu va zbateti prea mult sa munciti si sa faceti avere, ca oricum, cand veti atinge fundul sacului vor veni bogatii sa va salveze”.
2. Frica de explozii sociale. O populatie ajunsa la limita supravieturii reprezinta un posibil focar de infractionalitate si revolte. Si pentru a evita aceste riscuri, platim. Adica sistemul este atat de fragil, incat pilonii lui de baza, detinatorii de capital, pun „pe turatie inversa” tocmai motorul care il misca, acumularea. In loc sa strangem, asa cum ne cere firea si mecanismele capitalismului, dam bani.
3. Grija fata de piata. Daca lumea nu are bani, consumul si productia se prabusesc. Injectia de fonduri caritabile isi propune sa stopeze declinul. Dar asta inseamna sa vindecam capitalismul cu un leac socialist. Si sa inducem aspirantului la imbogatire ideea „nu are rost sa lupt pentru avere, pentru ca atunci cand o voi obtine, va trebui s-o impart cu saracii, altfel firmele mele raman fara vanzari”.
Socialismul a esuat si nici capitalismul nu se simte prea bine.