Seful comisiei europene Jose Manuel Durao Barroso, s-a declarat impotriva propunerilor Germaniei de a reforma sistemul euro, prin impunerea de reguli mai stricte de gestionare a deficitelor bugetare.
Declaratiile vin pe fondul adancirii crizei din zona euro, bursele europene inregistrand noi scaderi in cursul zilei de ieri.
In Spania, banca de economii Cajasur a evitat in ultimum moment intrarea in incapacitate de plata.
Propunerile Germaniei implica modificarea Tratatului de la Lisabona, fapt ce sta la baza iritarii sefului comisiei europene.
Tari importante precum Marea Britanie, prin vocea noului premier David Cameron, s-au angajat sa adopte actuala forma a tratatului prin referendum.
Forma curenta este produsul unei experiente traumatizante, asa cum o caracterizeaza domnul Barroso.
Intr-un interviu acordat publicatiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, domnul Barroso a caracterizat drept naive propunerile Germaniei, aceasta demonstrand o lipsa de leadership politic in gestionarea actualei crize.
Ar fi naiv sa modificam tratatul numai in zonele considerate importante de catre Germania.
Replica de la Berlin nu s-a lasat mult asteptata, declaratiile domnului Barroso fiind caracterizate drept absurde de catre ministrul economiei al Germaniei.
Una dintre propuneri conditioneaza eliberarea de fonduri Europene de respectarea unei discipline financiare stricte in vremuri de criza, precum si crearea unor depozite purtatoare de dobanzi pentru perioadele de avant economic.
Propunerile Germaniei merg insa mult mai departe pana la anularea dreptului la vot acordat tarilor care incalca disciplina financiara.
Masurile propuse de Germania, concretizate intr-un plan de noua puncte, vor fi dezbatute in cadrul unui forum de doua zile consacrat imbunatatirii guvernantei economice in zona euro.
Reforma propusa va fi departe de a crea o uniune fiscala de genul celei din SUA, insa cu siguranta va intari disciplina fiscala a statelor membre.
Nodul gordian al dezbaterilor va fi reprezentat de reducerea dezechilibrelor intre Nordul UE si sudul acesteia in ceea ce priveste deficitele macro economice si competitivitatea.
Una din premierele anuntate intr-un document publicat in aceasta saptamana de comisia europeana, se refera la revizuirea mutuala a bugetelor nationale inainte de a fi aprobate de catre parlamentele fiecarui stat din zona euro.
In interviul mentionat domnul Barosso si-a exprimat nemultumirea cu privire la politicienii germani, care nu au prezentat opiniei publice avantajele monedei unice suficient de convingator.
Germania este una din tarile principale beneficiare ale euro, ea avand in prezent un execedent comercial important realizat in cea mai mare parte pe baza comertului intracomunitar.
Opiniile nu sunt impartasite de catre Centrul European de Economie Politica Internationala, care prin vocea domnului Fredrik Erixon, nuanteaza opiniile domnului Barroso, prin deconectarea monedei unice de performanta economica a Germaniei din ultimii 10 ani.
Ceea ce este cert este ca discutiile publice despre o posibila prabusire a euro au alimentat actuala situatie de incertitudine.
Agravarea crizei curente a euro a fost generata si de lipsa unei reactii prompte a Germaniei, aflata in plina campanie pentru alegeri regionale.
Probabil ca dimensiunile pachetului de 750 miliarde de euro ar fi fost mai mici, daca Germania ar fi reactionat mai prompt.
Ramane sa vedem in ce masura Europa va reusi sa ajunga la un consens fie si in al doisprezecelea ceas.
Articolul se bazeaza pe informatii aparute in : Financial Times, EU Observer, International Herald Tribune, The Guardian, Deutsche Welle, Spiegel International Online.