Concedierile masive din sectorul bugetar care vor trebui facute de viitorul guvern sunt o amenintare grava pentru economie. Puterea de cumparare a populatiei active va fi brusc amputata, pentru ca bugetarii sunt o forta reala in zona de consum (va mai amintiti ce liber a fost Bucurestiul la summit-ul Nato, cand bugetarii au avut liber?), iar firmele o vor simti pe pielea lor, prin scaderea generalizata a vanzarilor.
Cum se continua lantul slabiciunilor? Scaderea incasarilor realizate de companii se va reflecta in probleme si mai mari in achitarea taxelor catre stat. Va intrebati oare cum va reactiona statul? Greu de crezut ca va fi rational si va reduce TVA, pentru a incuraja firmele sa factureze mai mult, sa creeze locuri de munca si noi surse de incasari la buget. Cel mai probabil, reactia va fi brusca si radicala, iar TVA va creste ca raspuns la indisciplina fiscala.
Cu alte cuvinte, cine va reusi, in ciuda crizei generalizate, sa-si creasca incasarile, va fi readus „cu capul la fund” de un TVA mai mare. Blocajul va fi alimentat de catre stat, in loc sa fie rezolvat. Cu gandul sa nu ramana fara lemne in pod, statul va taia tot mai multi copaci de pe marginea drumului, uitand sa mai si planteze. Rezultatul? Si el, si firmele, s-ar putea sa ramana fara oxigen la anul.