Dreptul asupra marcii sau a indicatiei geografice este dobandit si protejat prin inregistrarea acestora la OSIM in conditiile Legii nr. 84/1998 privind inregistrarea marcilor si indicatiilor geografice.
O persoana fizica sau juridica romana poate inregistra o marca, direct sau prin consilieri autorizati. Solicitantii straini trebuie sa apeleze la serviciile unor consilieri autorizati.
Perioada de timp necesara inregistrarii unei marci este de aproximativ un an.
Procedura de inregistrare a marcilor incepe prin completarea prin dactilografiere sau printare a unui formular de cerere de inregistrare marca pe propria raspundere (nu sunt necesare alte documente ale solicitantului, persoana fizica sau juridica), fiind suficient ca cererea sa fie completata corect, sa fie semnata de solicitantul persoana fizica, respectiv semnata si stampilata in cazul in care solicitantul este persoana juridica.
In cazul marcilor combinate sau figurative alb/negru se anexeaza 5 reproduceri grafice ale marcii, pe suport hartie, de format maxim 8/8 cm; pentru marcile color se anexeaza 5 color si 5 alb/negru.
Marcile pot fi:
Marca verbala – o denumire, un slogan, scrise cu caractere standard;
Marca figurativa – un element grafic care nu contine litere sau cifre
Marca combinata – o denumire scrisa cu o grafica deosebita si/sau in culori sau o denumire insotita de un element grafic.
Marca tridimensionala – marca constituita din forma produsului sau a ambalajului sau orice alt semn specific tridimensional care permite identificarea unui produs sau serviciu.
Dupa natura solicitantilor, marcile pot fi:
Marca individuala – marca al carei solicitant/i este/sunt persoana/e juridica/e sau/si fizica/e;
Marca colectiva – marca destinata a servi la deosebirea produselor sau a serviciilor membrilor unei asociatii de produsele sau serviciile apartinand altor persoane. Inregistrarea marcii colective este conditionata de existenta si depunerea unui regulament in care sa se indice persoanele si conditiile in care acestea sunt indreptatite la utilizarea marcii;
Marca de certificare – marca al carei solicitant este o persoana juridica legal abilitata sa exercite exclusiv controlul produselor si serviciilor in ceea ce priveste calitatea, materialul, modul de fabricatie. Pentru depunere sunt necesare Cererea, Regulamentul de folosire a marcii de certificare si autorizatia sau documentul din care sa rezulte exercitarea legala a activitatii de certificare.
Taxa de inregistrare a cererii de inregistrare pentru toate tipurile de marci (individuale, colective, de certificare) este 36 lei si se plateste odata cu depunerea cererii de inregistrare.
Taxele de examinare pentru marcile individuale:
marca verbala: 396 lei;
marca combinata/figurativa/tridimensionala alb/negru: 504 lei;
marca combinata/figurativa/tridimensionala cu culori revendicate: 792 lei.
Pentru fiecare clasa suplimentara se plateste cate 180 lei.
Taxele de examinare pentru marcile colective sau de certificare:
marca verbala: 1404 lei;
marca combinata /figurativa/tridimensionala alb/negru: 1620 lei;
marca combinata/figurativa/tridimensionala cu culori revendicate: 1980 lei.
Pentru fiecare clasa suplimentara se plateste cate 252 lei.
OSIM examineaza in fond o cerere de inregistrare marca in 6 luni de la plata taxelor de examinare si decide acordarea sau refuzul inregistrarii marcii respective.
Taxele de examinare trebuie achitate in maxim 3 luni de la data depunerii cererii de inregistrare, neachitarea acestora ducand la radierea dosarului de marca pentru neplata taxelor legale .
Cand deciziile de inregistrare a marcilor au ramas definitive, marcile sunt inregistrate in Registrul National al Marcilor si este eliberat certificatul de inregistrare a marcii, cu plata taxei de 180 lei.
Durata protectiei marcii este de 10 ani, inregistrarea marcii putand fi reinnoita la implinirea fiecarui termen de 10 ani, la cererea titularului, cu plata taxei prevazute de lege.
Marcile inregistrate la OSIM nu sunt protejate decat pe teritoriul Romaniei. Protectia intr-un alt stat presupune indeplinirea formalitatilor prescrise de legislatia statului respectiv si a tratatelor la care acesta este parte.
Conventia de la Paris asigura unui titular român aceleasi drepturi ca cele acordate titularilor nationali din tara respectiva.
Aranjamentul de la Madrid permite inregistrarea internationala a unei marci, intr-o tara sau mai multe tari membre ale acestui aranjament, printr-o cerere unica, depusa la Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (OMPI), cu conditia ca aceasta marca sa fie inscrisa in registrul marcilor inregistrate din România (sa aiba certificat de inregistrare). Durata protectiei obtinute in baza Aranjamentului de la Madrid este de 10 ani, cu posibilitatea de prelungire.
Protocolul referitor la Aranjamentul de la Madrid permite inregistrarea internationala a unei marci in una sau mai multe tari membre la acest Protocol, printr-o cerere unica, depusa la OMPI. Protocolul permite inregistrarea internationala nu numai pe baza unei marci inregistrate national, ci si pe baza depozitului national reglementar al unei cereri de marca
Ce trebuie sa cuprinda in concret o cerere de inregistrare marca?
Pentru inregistrarea unei marci este necesar sa se depuna la OSIM o cerere de inregistrare pe un formular tip, in limba româna, care contine:
– pentru solicitantul român: numele sau denumirea si adresa solicitantului, inclusiv numarul de telefon si fax;
– pentru solicitantul strain: denumirea statului caruia acesta ii apartine; denumirea statului in care isi are domiciliul; denumirea statului in care are o intreprindere industriala sau comerciala efectiva si serioasa;
– pentru solicitant persoana juridica: forma de constituire a acesteia si statul a carui legislatie a servit drept cadru pentru constituirea persoanei juridice;
– numele si adresa mandatarului daca acesta exista;
– declaratia de invocare a dreptului de prioritate, cu indicarea statului si a primului depozit, in cazul in care se revendica o prioritate dintr-o cerere anterioara;
– declaratie de invocare a prioritatii de expozitie , cu indicarea locului si a denumirii expozitiei precum si a datei introducerii produselor sau serviciilor in respectiva expozitie;
– declaratie continând indicarea culorii sau culorilor revendicate cu indicarea partilor principale ale marcii care au culoarea/culorilor revendicate;
– declaratie privind forma tridimensionala a marcii;
– o transliterare a caracterelor marcii (litere sau cifre) altele decât cele utilizate in România;
– o traducere a cuvintelor din care se compune marca daca acestea nu sunt in limba româna;
– indicarea produselor sau serviciilor pentru care este ceruta inregistrarea marcii, grupate conform „Clasificarii de la Nisa”;
– semnatura solicitantului sau mandatarului sau, dupa caz.
Cererea va fi insotita de reproducerea grafica sau fotografica a marcii, in dimensiuni de maximum 6 x 6 cm, dupa cum urmeaza:
– 5 reproduceri ale marcii in alb-negru când nu se revendica o culoare ca element distinctiv;
– 5 reproduceri ale marcii in alb-negru si 5 reproduceri ale marcii color, când se revendica cel putin o culoare ca element distinctiv.
av.COLTUC MARIUS