- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Grecia – primul test (P)

30 Apr, 16:01 • Redactia DailyBusiness

Canta-ne, zana, a lui Ahil Peleidul manie,
Care cumplita facu aheilor jale nespusa,
Suflete mii viteze de fii de eroi in Aii
Au trimis, pe ei insii de prada la cani lasandu-i
Si la paseri. Astfel se-mplini a lui Zeus vointa
Din acea zi cand cearta facu dezbinare amara
Intre mult divinul Achil si fiul lui Atreu,
Agamemnon, al neamului tot si al regilor rege.
Care din zei atata al dezbinului foc intre dansii?

(acest articol ii apartine lui Razvan Rusu, Director de Investitii la Aviva Investors Romania si a fost publicat si pe DespreInvestitii.ro – primul blog corporate despre investitii. Aici puteti gasi si alte articole legate de investitii)

[img=599][/img]

Asa incepe Iliada, epopee care defineste civilizatia elena si, prin extensie si evolutie, civilizatia europeana in ansamblul sau. Aheii si-au asumat riscuri mari atunci cand au atacat Troia, insa victoria le-a asigurat suprematia in bazinul Marii Egee, marcand inceputul dominatiei civilizatiei grecesti, intai in Mediterana, apoi extinzadu-si dominatia pana la gurile Indusului. Astfel, Grecia a fost prima mare putere europeana a istoriei umanitatii, cea care a deschis drumul si a inspirat toate civilizatile europene ulterioare.

Numai intelegand importanta simbolica a Greciei pentru Europa putem intelege toleranta fata de derapajele temporare si sprijinul constant de care s-a bucurat aceasta in perioada moderna din partea Europei occidentale si ulterior a Uniunii Europene. Grecia a fost intotdeauna copilul rasfatat si orgolios al UE, acceptat cu usurinta mai degraba din motive strategice decat din ratiuni economice in Uniunea Europeana, devreme, in 1981, inaintea Spaniei. De asemenea Grecia este membra fondatoare a zonei EURO, fapt ce se dovedeste a fi o povara imensa in aceste zile.

Astazi investitorii privesc Grecia ca pe tara incapabila de a-si onora datoriile. Mai mult decat atat, astazi Grecia este, conform indicatorilor, cea mai riscanta tara din lume pentru datoriile pe termen scurt (1 an de zile.) [img=601][/img]

Dupa cum putem observa din tabelul alaturat, obtinut din Bloomberg, Grecia este considerata cu peste 50% mai riscanta decat Pakistanul si Venezuela lui Chavez.

Insa simbolistica evolueaza in ambele sensuri. Asa cum civilizatia europeana se revendica de la civilizatia greceasca, problemele Greciei au repercusiuni majore asupra credibilitatii intregii constructii europene. Si cum altfel sa priveasca investitorii cand Europa nu se pune de acord asupra promisului dar intarziatului ajutor care ar permite Greciei sa treaca peste aceasta perioada dificila? Desigur, solutia nu e simpla, un ajutor acordat fara garantia unei reforme structurale a finantelor publice grecesti ar crea un precedent periculos, in situatia cand alti membri UE s-ar confrunta cu probleme, insa in acelasi timp alternativa, pare a fi, mult mai grava.

Falimentul Greciei creeaza premisele unei crize a datoriei publice in intreaga Europa, primele vizate fiind statele recent retrogradate de agentiile de rating, Portugalia si Spania. In acest moment, increderea in capacitatea UE de a face fata unei crize a datoriilor suverane este foarte scazuta, iar stangaciile si amanarile in a adresa problemele Greciei intr-o maniera consistenta fac mai mult rau.

Uniunea Europeana se afla la un moment de rascruce, in care insasi esenta solidaritatii europene este testata. Nu exista solutii simple, nu exista solutii perfecte, insa autoritatile europene trebuie sa aleaga intre potentialele scenarii:

1. Salveaza Grecia astazi, cu angajamentul ferm al unor reforme fiscale profunde, fapt care comporta doua riscuri majore:
a. introduce un hazard moral nepedepsind un comportament iresponsabil al autoritatilor grecesti, si
b. riscul ca guvernul sa cedeze presiunilor sociale.
Concomitent, acest pas ar trebui sa redefineasca supravegherea finantelor tarilor membre, de catre UE, pentru a preveni astfel de derapaje pe viitor.

2. Grecia este lasata sa intre in default, ceea ce ar rezolva problema datoriei pe termen scurt, si ar face ca Grecia sa o ia practic de la zero, din toate punctele de vedere inclusiv al credibilitatii. In acelasi timp, acest pas ar dinamita constructia europeana si ar induce presiuni substantiale asupra monedei unice europene.

3. Restructurarea datoriei statului elen, prin:
a. fie plata partiala a datoriei (ex: 50 centi/euro),
b. fie prin reesalonarea unilaterala a maturitatilor datoriei pe o perioada mai lunga,
c. fie printr-un mecanism care sa permita o constructie bugetara viabila pentru reducerea deficitului.

In oricare din aceste scenarii insa, estimarile arata ca depasirea acestui moment nu va fi simpla, existand premisele ca recuperarea Greciei din aceasta criza sa dureze mai mult decat le-a luat Aheilor sa cucereasca Troia.

Doriti sa aflati si alte informatii pe teme similare? Le veti primi gratuit pe email daca va abonati aici.

Urmărește Daily Business pe Google News