Guvernantii au o problema: poporul nu e atat de harnic pe cat ar vrea ei.
La tara, crasma e plina, dar nu gasesti pe nimeni sa sape gradina pentru 100 lei, a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii.
„Sa cauti pe cineva sa sape in gradina pentru 100 de lei pe zi plus mancare, nu gasesti”, a constatat ministrul. Si a dat ca exemplu satul Ianova, unde locuieste mama sa. Posibil sa aiba dreptate. Dar si eu pot sa dau ca exemplu satul Poenarii Rali (judetul Prahova), unde oamenii muncesc si pentru 50 de lei pe zi plus mancare.
Poate ca suma difera de la o localitate la alta, in functie de standardul de viata al locuitorilor. Cert e ca afirmatiile lui Tabara intaresc o declaratie a presedintelui Traian Basescu. Acesta a spus ca „poporul roman este neperformant” si ne-a asigurat ca „nu vin ministrii sa are pamantul, nici sa-l cultive”. (Ceea ce de altfel stiam).
Nu este prima oara cand seful statului isi exprima nemultumirea fata de lenea din agricultura. „Sunt multi care stau si primesc venitul minim garantat si nu se duc sa culeaga o pruna din livada”, spunea Basescu anul trecut. La fel ca si acum, el ne trimitea la munca, insa fara sa ne dea si motive.
Plastic spus, Guvernul are un popor si un ogor. Ogorul sta nelucrat, iar poporul bea la carciuma. Pentru a pune poporul la treaba, Guvernul trebuie sa aleaga dintre doua variante. 1. modernizeaza agricultura, astfel incat sa obtina profituri mari si sa poata plati lucratorilor sumele cerute de acestia pentru a se apuca de munca; 2. intra in carciuma si striga „treceti la munca, betivilor, voua nu va e rusine sa chefuiti in timp ce pamantul sta de parloaga?”
Daca prima varianta este prea greu de aplicat, iar a doua nu da rezultatele asteptate, atunci avem o incompatibilitate, si poate ca guvernantii ar trebui sa-si gaseasca alt popor. Sau viceversa.