Hackerii romani sunt implicati in cel mai mare furt de informatii confidentiale comis vreodata. Romanii au furat codurile de securitate a 45 de milioane de carduri americane. Scriu toate jurnalele, auzim la TV, vuiesc site-urile de stiri.
De ce scriu ziarele peste tot ca romanii sunt hackeri? De ce dau televiziunile numai stiri cu romanii care fura date de carduri, informatii confidentiale de la banci sau bani din bancomate? E atat de trendy sa te lauzi cu hackerii tai?
Poate nu e trendy dar stirile cu hackeri fac audienta. Romanii casca gura la televizor si se minuneaza cand citesc in ziare ce inventivi sunt romanii si ce i-a mai dus capul sa faca. In afara, ne arata cu degetul.
Si nu pentru ca ne admira.
De altfel, in afara celor care fac audienta posturilor de televiziune si cumpara tirajele de sute de mii ale ziarelor de scandal mai sunt si altii care sufera. Cum ar fi companiile romanesti IT care exporta software, servicii, solutii de securitate sau orice altceva ce are legatura cu mediul informatic.
Pai tu ca firma straina mai poti avea incredere intr-o firma romaneasca cand stii ca romanii sunt cei mai tari hackeri? Ca un contract bun poate sa iti aduca de fapt o pierdere imensa si riscul de afaceri afaceri cu firmele din romania este major? Poate ca ajungi sa ai in cele din urma incredere in firma aceea dar pentru increderea ta, compania romaneasca depune un efort dublu: sa-ti stearga din minte imaginea negativa si apoi sa incerce sa te convinga ca are produse sau tehnologii bune. Asta in cazul cel mai fericit in care reuseste sa demonstreze ca are o securitate foarte bine pusa la punct si ca lucreaza ca la carte cu politici si proceduri foarte clare de securitate.
Si totusi adevarul e destul de trist. Ne e rusine cu ei, cu hackerii romani, ne fac rau dar ii promovam. Conform ultimului studiu referitor la fraudele informatice intocmit de FBI, hackerii nostri sunt la degetul mic al hackerilor lor. Numai 1,6% din fraude sunt generate de romani.
60,9% sunt generate de americani. Si atunci? De ce sa ii promovam? Nu sunt niste genii. Sunt niste infractori.
Iuliana Butuc-Cerchez
Corporate Affairs Officer
GECAD Group