- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Lifestyle

Ii uram pe bogati? Numai cand ne e foame

12 Mar, 12:20 • Redactia DailyBusiness

Revista Forbes a publicat topul celor mai bogati oameni din lume. Printre acestia, si trei romani: Dinu Patriciu, Ion Tiriac si Ioan Niculae. La varful ierarhiei, mexicanul Carlos Slim Helu a trecut pe primul loc, intrecandu-i pe americanii Bill Gates si Warren Buffett.

Internetul a raspandit clasamentul in toata lumea si a dat utilizatorilor posibilitatea sa comenteze. Romanii au reactionat previzibil. Pe forumuri gasim aceleasi clisee repetate de ani de zile: Patriciu, Tiriac si Niculae sunt niste moguli si niste securisti, s-au imbogatit pe spinarea poporului si tot nu se mai satura.

La nivel mondial, comentatorii par mai relaxati. Pe site-ul ABC News, un user spune ca Slim Helu e cam gras, altul se lauda ca l-a vazut la o conferinta intr-un hotel, dadea un interviu si era beat-turta. Un al treilea stie precis, cel mai bogat om din lume are 50 si ceva de ani si trebuie sa se lase de bautura daca vrea sa apuce 60. (De fapt, miliardarul mexican a implinit 70 de ani pe 28 ianuarie).

Dar, discutiile ating si aspecte mai serioase. Si ajung tot la problema „bogatii sunt buni sau rai?”. Dezbatuta, insa, in termeni decenti. „Oamenii bogati creeaza joburi pentru cei care vor sa munceasca si lanseaza produse pe piata. Guvernantii ofera prea putine produse si in general risipesc banii, ii dau celor care fug de munca. Imi pare bine ca exista oameni bogati”, scrie userul djnlaaej.

„Cand spui bogati te referi la Wall Street?”, riposteaza un alt user, ajt68390, care aminteste apoi de scandalurile Enron si Bernard Madoff. „Nu, asta nu e capitalism, e lacomie. Ce s-a intamplat cu America in numai 50 de ani? Unde sunt locurile noastre de munca? Bogatii au cumparat Congresul si o mare parte din justitie. Semnatarii Declaratiei de Independenta nu ar fi considerat niciodata ca acest tip de capitalism, pe care il traim noi azi, lucreaza For The Greater Good of the Commonwealth”, a incheiat ajt68390.

Ura fata de bogati nu e un sentiment made in Romania sau inventat de comunisti (ei doar l-au exploatat, dar asta e alta discutie). Cata vreme economia SUA a mers bine, americanul mediu nu a dat cu iaurt pe poza lui Donald Trump. (Miscarile de tip hippie au sanctionat agresiunile militare considerate fara sens, ori nepasarea fata de suferinte si degradarea mediului, nu bogatia in sine).

Criza mondiala a produs un soc planetar. Cei ramasi fara locuri de munca si fara perspective au inceput sa se intrebe „ce fac cu banii lor acesti oameni care au multi bani?”. Poate ca raspunsul la aceasta intrebare va trasa directiile in istoria post-criza.

Urmărește Daily Business pe Google News