- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

IMM-urile isi vor recupera datoriile mai repede

17 Oct, 12:00 • Redactia DailyBusiness

Statele membre UE vor adopta un set de reglementari ce faciliteaza incasarea sumelor facturate, inclusiv din partea statului,. Directiva 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale este noul instrument  UE de combatere a platilor cu termen scadent depasi.

Directiva privind intarzierea in efectuarea platilor in tranzactiilor comerciale, a fost adoptata acum 1 an de zile dar va intra in vigoare, pana  cel  tarziu la data de 16 martie 2013.

Directiva stabileste termenul maxim de plata a facturilor emise catre firme private sau catre autoritati publice sau societati de stat.

Statul sau autoritatile publice trebuie sa plateasca pentru bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza in termen de 30 de zile sau, in circumstante exceptionale, in termen de 60 de zile.

Libertatea contractuala in tranzactiile comerciale ale intreprinderilor: intreprinderile ar trebui sa isi plateasca facturile in termen de 60 de zile, cu exceptia cazului in care ele convin altfel in mod expres si in cazul in care termenul nu este vadit injust pentru creditor. Din noile reglementari se arata ca intreprinderile au automat dreptul sa solicite dobanzi pentru platile intarziate si sa poata obtine o suma minima fixa de 40 EUR cu titlu de compensatie  costurile de recuperare a sumelor. Se vor putea cere , de asemenea, compensatii pentru toate costurile de recuperare rezonabile restante.

A fost crescuta si rata statutara pentru platile intarziate este crescuta la cel putin 8 puncte procentuale peste dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene. Autoritatile publice nu sunt autorizate sa stabileasca o rata a dobanzii pentru plati intarziate sub acest prag.

Procedura in instanta a fost de asemenea modificata intreprinderile putand contesta mai usor in instantele nationale clauzele si practicile injuste.

De asemena statele membre trebuie sa publice ratele dobanzii pentru platile intarziate astfel incat toate partile implicate sa fie informate.

Statele membre sunt incurajate sa instituie coduri de practica privind platile la termen.
In directiva se arata ca statele membre pot continua sa mentina sau sa puna in aplicare legi si reglementari care sunt mai favorabile creditorului decat dispozitiile directivei. Noile masuri sunt optionale pentru intreprinderi intrucat ele dobandesc dreptul de a actiona, dar nu sunt obligate sa o faca. In unele circumstante, o intreprindere poate sa doreasca sa prelungeasca termenul de plata cu cateva zile sau saptamani pentru a pastra relatii comerciale bune cu un anumit client.

Cu privire la dobanzile penalizatoare se arata ca “Intarzierea in efectuarea platilor constituie o incalcare a contractului care, in majoritatea statelor membre, a devenit atractiva din punct de vedere financiar pentru debitori, datorita dobanzilor mici sau inexistente”, se arata in preambulul directivei.

Astfel penalitatile pentru intarzierea platii se vor aplica in ziua urmatoare scadentei sau exprarii termenului de plata, atunci cand acestea au fost stabilite prin contract; Dupa 30 zile calendaristice de la data primirii facturii sau de la data primirii bunurilor sau serviciilor in cazul in care termenul de plata nu a fost stabilit in contract.
Ratele dobanzilor penalizatoare se calculeaza in felul urmator:

Rata dobanzii penalizatoare pentru statele din zona euro este formata din dobanda de baza a Bancii Centrale Europene la care se adauga o marja de minimum 8 procente.

Pentru statele care nu fac parte din zona euro, cum este si cazul Romaniei, dobanda penalizatoare este stabilita prin adaugarea unei marje de minimum 8 procente peste dobanda bancii centrale nationale. Stabilirea ratei de referinta pentru calculul dobanzii penalizatoare se face semestrial, pe 1 ianuarie si 1 iulie, iar nivelul anuntat se utilizeaza pentru urmatoarele 6 luni.

Pe langa aplicarea de dobanzi penalizatoare, firmele creditoare mai au si dreptul de a obtine o suma fixa, stabilita de fiecare stat membru.

Suma fixa nu poate fi mai mica de 40 euro si reprezinta o compensatie pentru costurile de recuperare.
Ba mai mult directiva arata ca creditorul este indreptatit sa solicite o despagubire rezonabila pentru orice cheltuieli de recuperare care depasesc suma fixa respectiva. Procedurile in instanta se solutioneaza in 90 zile conform directivei, statele membre trebuie sa garanteze ca firmele pot obtine un titlu executoriu inclusiv printr-o procedura de urgenta si indiferent de suma datorata, in 90 zile calendaristice de la inaintarea actiunii sau de la solicitarea adresata instantei sau altei autoritati competente, atata vreme cat suma nu este contestata.

Urmărește Daily Business pe Google News