Un articol publicat de colegii de la Wall-Street a atras comentarii dure din partea unor cititori suparati pe optimismul exagerat al specialistilor care sustin ca piata imobiliara va continua sa creasca.
Cred ca tonul dur al comentariilor nu este foarte justificat. As recomanda o atitudine ceva mai rezervata pe acest subiect, dupa exemplul celor mai de succes oameni de afaceri: sa nu amestecam previziunile de business cu ceea ce ne dorim noi.
Daca majoritatea celor care critica articolul respectiv isi doresc ca piata imobiliara sa cada, nu inseamna ca asa va fi. Evident, nici optimismul agentilor imobiliari nu prea mai sta in picioare, in conditiile in care exista multe voci independente care spun ca imobiliarele stagneaza de trei luni, iar altii spun chiar ca piata apartamentelor vechi a scazut cu 10% in februarie.
Mai degraba, putem vorbi despre un moment critic in care piata pare sa atinga in sfarsit, dupa 3-4 ani, un moment de echilibru. Ce se va intampla dupa acest moment de stop-cadru ca in Matrix e greu de anticipat.
Sa spui acum cu siguranta ca piata se va duce in sus sau in jos, presupune sa iei in calcul atat de multe variabile incat totul seamana cu completarea unui bilet la loto. Iti pui sperantele in el – comentezi raspicat pe Internet – dar la sfarsitul zilei, cand deschizi din nou ziarul cu anunturi imobiliare, vezi ca nu ti-au iesit numerele, iei biletul, il rupi si-l arunci la gunoi.