Ingeniosi, guvernantii majoreaza cateodata impozitele prin metode foarte discrete. Unele schimbari legislative, care ridica nivelul obligatiilor catre stat, sunt facute cu atata grija, incat contribuabilii afla abia dupa mult timp de la intrarea lor in vigoare ca trebuie sa plateasca mai mult decat luasera in calcul.
In mediile de presa a circulat ieri o stire „nevinovata”, ce nu spunea mare lucru la simpla citire a textului. Stirea ne informa ca veniturile obtinute, de la 1 ianuarie 2007, din cedarea folosintei bunurilor, vor fi incadrate in categoria „activitatilor independente” daca persoana fizica dobanditoare detine minim cinci contracte, conform unui proiect de ordin al Agentiei Naþionale de Administrare Fiscala (ANAF). O simpla modificare birocratica, nu?
Reporterii de la DailyBusiness au facut cercetari si au descoperit ca e mai mult decat atat.
„Cedarea folosintei bunurilor” se refera, de obicei, la inchirierea de imobile, iar proprietarii care realizeaza venituri din acest tip de afacere beneficiaza de o facilitate. Si anume ca din suma de impozitat se scade o cota forfetara de 25%, iar impozitul de 16% se aplica asupra diferentei de 75%, rezultand o contributie de achitat la stat de numai 12% din venitul total. Ceea ce nu se intampla si la „activitatile indepedente”, unde veniturile se impoziteaza cu 16%.
Prin modificarea propusa de ANAF, facilitatea amintita cade, in cazul proprietarilor care inchiriaza minim cinci spatii. Acestia vor plati 16%, in loc de 12%.
Ce inseamna cele 4 procente in plus? Din estimarile specialistilor imobiliari, rezulta ca un proprietar care inchiriaza minim cinci locuinte varsa la stat, in medie, cu aproximativ 1.400 euro pe an mai mult, iar statul castiga, printr-o intorsatura din condei, circa 30 milioane euro.
Cititi un articol pe tema Impozitul platit de proprietarii cu cinci locuinte inchiriate creste cu 1.400 euro .