Iei din Bruxelles trenul, nestiind ca-i ruda cu Polar Expressul, care-i duce pe copii la cel mai mare brad incarcat cu cadouri si cand ajungi in Bruges, dai de o lume „fabricata”, precum cele din basme.
[img=497] Pe canale[/img]
Marketingul a organizat scena pentru a-ti ramane in memorie mult timp si a apelat la magazinele cu munti de ciocolata, la calestile cu vizitii care fac pe ghizii, la barcile incarcate cu turisti care se intrec pe canale, la targurile de obiecte vechi sau pur si simplu, la figuranti.
Fara sa bei bere cu 10,5 % alcool sau sa descoperi muzeul berii, pe cea mai ingusta strada din Bruges, fara sa mananci bomboane de ciocolata sau wafe belgiene te trezesti exaltat si cuprins de dorinta de a vedea totul, pe jos, cu barca sau cu trasura.
[img=498] Beguinage[/img]
Dintr-o lume disparuta, rezista beguinage-ul alb ce inconjoara un palc de copaci, atat cat sa creeze un frumos joc de lumini si umbre. Aici a trait o comunitate de beguines (femei ramase singure sau vaduve), iar casele dateaza din sec. 17 si 18 si sunt inca folosite ca locuinte sociale. Femeile aveau legamantul de a trai in ascultare si castitate, dar puteau oricand sa paraseasca beguinage-ul. Zidul care protejeaza asezarea ii aduce si liniste, pentru ca, in jurul lui, numai ratele isi permit sa faca zgomot si ceva scufundari.
[img=501] Belfort[/img]
Cu o punga de nuga, cumparata de la targul de duminica, ajungi, dupa ce te-ai oprit aproape la fiecare vitrina de benzi desenate, lenjerie din ciocolata, diamante sau dantelarii, la biserica gotica Sf. Maria unde este sculptura Fecioara cu Pruncul a lui Michelangelo. Daca n-ai sti cine e sculptorul si tot ai zice, de la distanta, ca-i vorba de un mare artist, sculptura fiind una dintre cele mai cunoscute capodopere ale Europei de Nord.
[img=502] Piata Centrala[/img]
In fata bisericii este muzeul Hans Memling, operele artistului flamand fiind situate in Sint-Janshospitaal unde este si o farmacie din secolul 15. Dupa ce te odihnesti in curtea interioara a spitalului iti continui drumul spre piata centrala unde este Belfortul, locul potrivit pentru o imagine de ansamblu asupra orasului, de la inaltimea pe care ti-o dau cele 366 de trepte urcate pana in varful clopotnitei. In turnul de 88 metri inaltime se tineau intrunirile consiliului si tezaurul orasului.
[img=499] Perspectiva de la clopotnita[/img]
Pe langa Belfort, sunt numeroase terase, Strijders huis fiind unul dintre cele mai linistite restaurante care serveste iepure flamand cu prune si bere de trapeza.
Piata centrala este plina de turisti care admira stilurile de arhitectura medievala si neo-gotica ale cladirilor breslelor sau care si-au dat intalnire in acest punct. Aici era centrul comercial medieval al orasului, iar acum este inima Brugesului.
[img=500]Piata centrala[/img]
Belgia produce 172000 de tone de ciocolata pe an si are mai mult de 2000 de magazine care o vand. Zona industriala a Belgiei este concentrata in zona de nord, Flandra, in jurul Bruxelles-ului si in cele doua mari orase valone, Liege si Charleroi. Productivitatea in Flandra este cu 20% mai mare decat in Valonia. Belgia este un important centru comercial datorita asezarii geografice centrale, iar Anversul este al doilea mare port european dupa Rotterdam.
Rata somajului a fost de 6.5% in 2008. 4.99 milioane de oameni reprezinta forta de munca, din care 73% lucreaza in servicii, 25% in industrie si 2% in agricultura.