- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

In ce investim? – partea 1 (p)

23 Oct, 13:43 • Redactia DailyBusiness

Afla aici care sunt cele mai uzuale instrumente investitionale, si ce presupun ele, din perspectiva asteptarilor legate de randamente si riscului asumat.

Afla, pe parcursul urmatoarelor saptamani, cum functioneaza:
-Instrumentele pietei monetare
-Obligatiunile
-Actiunile
-Instrumentele derivate

Astazi, analizam instrumentele pietei monetare.

Principalele instrumente ale pietei monetare sunt:
-Depozitele
-Certificatele de depozit
-Titlurile de stat

Depozitele

Depozitele la termen reprezinta sumele de bani depuse la banca pe o perioada determinata de timp (o luna, 3 luni, 6 luni, un an, etc) pentru care banca bonifica deponentul cu o dobanda.

ATENTIE! Dobanda oferita de banca este anuala, iar in cazul in care depozitul este facut pe o perioada mai mica de un an, suma de bani primita va reprezenta o fractiune din dobanda anuntata de banca, corespunzator numarului de zile ale depozitului.

Exemplu:
Daca faceti un depozit la banca, la termen de 3 luni, suma depusa fiind 1000 RON, iar dobanda anuala de 8%, la finalul celor 3 luni, dobanda bonificata va fi de 20,16 RON.

Iata mecanismul de calcul al dobanzii: 1000 RON * 8% * 92 zile / 365 zile = 20,16 RON

Unde
1000 RON = Suma depusa, 8 % = Dobanda anuala,
365 zile = 1 an – folosit pentru calculul dobanzii pe perioada de constituire a depozitului, 92 zile = 3 luni-perioada depozitului

Suma primita la expirarea depozitului va fi diminuata de valoarea impozitului, in acest moment in cuantum de 16%, astfel ca suma neta primita dupa cele 3 luni va fi de 16,93 RON (= 20,16 RON-16%*20.16 RON)

Certificatele de depozit

Certificatul de depozit reprezinta un inscris, un titlu de credit pe termen, emis de banca, care atesta depunerea unei sume de bani. Pe baza acestei hartii, la scadenta, se poate incasa atat suma depusa, cat si dobanda aferenta. Aceste instrumente sunt foarte lichide si cu risc minim, putand fi utilizate de catre detinator in diverse scopuri sau operatiuni: scontare, gaj, garantie bancara (colateral) etc.

Fiind un produs de economisire traditional, certificatul de depozit ofera posibilitatea de a plasa bani pe perioade determinate, rata dobanzii fiind mai mare, cu cat perioada de viata a certificatului este mai lunga. In prezent, exista si certificate de depozit cu o perioada mai mare de un an.
Certificatele de depozit pot fi cu dobanda sau cu discount. Diferenta este ca, la certificatul cu discount, dobanda se incaseaza in avans, la cumparare clientul dand mai putini bani decat valoarea acestuia. La scadenta, el va primi valoarea integrala a certificatului.

Certificatele de depozit pot fi nominative, caz in care sunt rascumparate de aceeasi persoana care le-a achizitionat sau nenominative, lucru ce permite instrainarea certificatului prin vanzare sau cedare.

Fata de depozitele la termen, certificatul de depozit are avantajul ca poate fi rascumparat inainte de scadenta, banca nepercepand penalizari. Dobanda bonificata se va calcula, in acest caz, de la data cumpararii si pana la momentul vanzarii certificatului.

Titlurile de stat

In vederea refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat, Ministerul Finantelor Publice lanseaza in fiecare luna emisiuni de certificate de trezorerie cu discount. Valoarea nominala individuala a unui certificat de trezorerie este de 10.000 lei.

Certificatele de trezorerie pot fi cumparate de catre dealerii primari (banci autorizate pentru astfel de operatiuni), care depun oferte atat in cont propriu cat si in numele clientilor persoane fizice si juridice. Ele pot fi emise pe diferite scadente, de obicei 3, 6 si 12 luni.

Orice investitor poate achizitiona certificate de trezorerie daca dispune de suma minima necesara de 10.000 de lei, cat reprezinta valoarea nominala a unui titlu emis de Ministerul de Finante. In unele cazuri insa, bancile stabilesc o valoare minima de tranzactionare, de exemplu suma minima este echivalentul in lei a 100.000 de euro. Investitorul trebuie sa mearga la sucursalele bancilor, sa deschida un cont de titluri de stat, pe langa contul in lei pe care trebuie sa-l aiba la banca respectiva, si, de la semnarea documentelor, clientul poate cumpara titluri de stat de pe piata primara (noi emisiuni ale Ministerului Finantelor Publice) sau piata secundara (pe care se tranzactioneaza titlurile deja emise).

Spre exemplu, pe piata primara, daca un investitor doreste sa cumpere un titlu de stat de 10.000 de lei cu scadenta la 12 luni, plateste la achizitionare doar un pret de 9.338,7 lei, urmand sa incaseze 10.000 lei peste 12 luni, potrivit unei emisiuni de certificate de trezorerie cu discount cu rata discountului de 6,54% p.a.

Vi s-a parut interesant acest articol? Abonati-va aici si veti primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Urmărește Daily Business pe Google News