Probabil ca secolul XXI va fi scapat de conflictele de mare anvergura, asa cum au fost cele doua Razboaie Mondiale. Acum avem de-a face cu pericolul terorismului, cu anumite conflicte locale si regionale si cu… razboaie economice si de imagine.
Din pacate, daca in alte razboaie clasice ne-am mai descurcat cum ne-am descurcat, in cele neconventionale, de imagine, parca am fi mereu de partea adversarului. Parca am fi intotdeauna pusi pe autogoluri!
Grecii, turcii, bulgarii, maghiarii, atunci cand turismul local este supus vreunei „amenintari” interne sau externe, trec la contraatac. Daca e vreo epidemie sau vreun incendiu, se transmite oficial ca totul este in regula sau sub control. Si, ca sa fim sinceri, de cele mai multe ori chiar asa este, pentru ca, rapid, se si iau masurile de rigoare.
La noi, o parte mai comerciala a mass-media de-abia asteapta sa prinda la cotitura turismul romanesc si sa il loveasca in forta. E drept, nu inseamna ca totul este perfect si merge pe roze! Dar, totusi, incepe si la noi sa existe vointa si e pacat ca o parte a mass-media da la cap la greu unei industrii si asa neluate suficient in seama.
Acest comentariu mi-a fost inspirat de recenta actiune a Asociatiei Litoral. Membrii acestui ONG s-au aratat revoltati de continutul articolului „Litoral 2008: Haznaua in care ne scaldam”, publicat de un cotidian de mare tiraj. Potrivit asociatiei amintite, afirmatiile facute in continutul articolului sugereaza in mod fals faptul ca in zona litorala a Marii Negre se fac deversari de ape menajere rezultate din localitatile riverane, deversari care pun in pericol starea de sanatate a celor peste 140.000 turisti aflati in statiunile de pe Litoralul romanesc.
Conducerea Asociatiei Litoral a hotarat sa actioneze in judecata, pentru subminarea economiei nationale, atat jurnalistii in cauza, cat si functionari publici care ar fi dat declaratii iresponsabile presei.
Corect! De ce nu? E chiar asa de aberant, de patriotard? Eu cred ca actiunea acestei asociatii este una de lobby. Probabil ca totul se va incheia pana la urma intr-un mod amiabil. Dar sa ne gandim: in Turcia, Grecia, Ungaria sau Bulgaria, jurnalistii autohtoni isi permiteau sa scrie asa ceva, sa arunce cu noroi intr-o industrie care permanent este o „vesnica speranta?”.
Oare poluarea, deversarile si algele se opresc la Vama Veche si la sud totul e ok? De ce oare, intotdeauna, la inceput de sezon, vedem stiri negative despre litoralul nostru, despre turismul nostru, despre Romania in general? Chiar daca ar fi adevarat, nu stim sa fim si noi discreti, sa ne spalam rufele in familie?
E drept, evolutia turismului romanesc nu compenseaza lipsa personalului calificat, chiar lipsa celor sapte ani de-acasa la unii angajati. Nu compenseaza lipsa zambetului, superioritatea din priviri, faptul ca trateaza clientii ca si cum le-ar face un favor, in loc sa le fie adevarati servitori. Dar de la asa ceva, pana la a prezenta… „catastrofe ecologice” pe Litoral, mai e drum lung. Eu am fost la mare de trei ori pana acum cu treburi profesionale si o sa-mi petrec cateva zile de concediu la Mamaia si Vama Veche. Si nu am vazut mare superpoluata. Nici nori negri…
La fel, cazul „brucelozei din Thassos”. Unele televiziuni au alarmat extrem de mult publicul, prezentand efectele nocive ale acestei boli, fara a preciza – voit cred! – ca pentru turisti nu este niciun pericol. Lipsa pericolului a fost verificata si rasverificata de ANAT si de agentiile de turism care aveau turisti acolo. Turisti care se distrau, se simteau bine, majoritatea nu auzisera nimic…
E clar, nu cumva alta destinatie turistica doreste sa atace Grecia? Nu ne permitem sa nominalizam CINE, deoarece nu avem dovezi, dar… E clar ca exista un razboi turistic iar cine respecta deontologia profesionala, cui ii pasa si de implicatii reale si nu doreste sa manipuleze, nu se va folosi de turism pentru a face anumite jocuri.
Da, asta e, presa e facuta mai ales pentru stiri negative. Accidente, crime, violuri, cazuri de coruptie… Cu toate trebuie reflectate, nu avem incotro. Daca exista, publicul trebuie sa stie!
Dar de la a reflecta la a manipula este o distanta mare! Si mai ales, cand manipulezi in defavoarea tarii tale. Nu cred ca suna patriotard. Problema e ca noi, romanii, nu tratam tara asemeni unei firme. Greseala facuta de la cel mai inalt pana la cel mai mic nivel. Oare, daca intr-o firma merge prost, patronul sau angajatii cu functii importante se duc imediat la concurenta si parasc sau dau declaratii negative catre mass-media? Totusi, aici ne-am nascut si aici locuim. Un pic de gandire pozitiva nu strica deloc!