Dupa ce ratingul de tara al Spaniei a fost din nou redus vineri de catre agentiile de rating, a venit randul Frantei sa intre in zona de incertitudini.
Pentru a evita repetarea experientei Greciei, sau mai curand pe a Spaniei, Franta se pregateste sa ia masuri de austeritate.
Ministrul pe probleme de buget al Frantei, Francois Baroin a declarat ca mentinerea ratingului AAA nu se va putea realiza fara masuri de politca economica directionate catre reducerea deficitului bugetar si de reducere a dependentei fata de pietele de capital.
Dependenta fata de pietele de capital este o teorie intens folosita de catre politicienii francezi, de la declansarea crizei euro.
Franta are in vedere reformarea sistemului de pensii precum si inghetarea cheltuielilor publice pe perioada 2011-2013.
Mergand in aceiasi directie cu propunerile Germaniei de intarire a disciplinei bugetare in zona euro, Franta planuieste incorporarea in cadrul Constitutiei a unei tinte de deficit bugetar.
Germania pregateste la randul ei masuri de crestere a taxelor pentru a mentine deficitul bugetar sub control,
Se discuta despre cresterea TVA la 19% pentru anumite articole care beneficiau de o taxa redusa.
In prezent deficitul bugetar al Frantei este de 8% din produsul intern brut, dar guvernul francez doreste reducerea acestuia pana la 3 % in 2013, nivelul maxim admis in zona euro.
Primele semnale negative despre finantele publice ale Frantei, au fost transmise de catre agentiile de rating inca de la inceptulul lunii Martie.
Agentia de rating Fitch avertiza atunci ca Franta , Marea Britanie si Spania si-ar putea pierde ratingul de tara AAA, Marea Britanie fiind pe primul loc in ceea ce priveste cresterea gradului de indatorare al statului.
Franta a iesit din recesiune anul trecut, revenind pe crestere inca din trimestrul al doilea al anului trecut.
In cursul anului 2009, produsul intern brut al Frantei s-a comprimat numai cu 2% fata de media europeana de 4%.
Analistii financiari citati de Dow Jones Newswire, au avertizat inca de la inceputul anului 2010, ca refacerea economiei franceze este una fragila, obtinuta pe fondul unui somaj ridicat si prin reducerea unor masuri de stimulare a economiei.
De asemenea problema deficitului bugetar in Franta este una structurala, acesta incepand sa creasca inca din perioada anilor 1970.
Opiniile analistilor exprimate astazi la CNBC, dau totusi putin probabila o scadere a ratingului cel putin pe termen scurt