- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Indicele bursier BET-FI revine intr-o zona de suport interesanta

13 Nov, 13:04 • Redactia DailyBusiness

Am ales ca subiect al raportului saptamanal analiza tehnica a indicelului sectorial BET-FI deoarece acesta a marcat in cadrul ultimei saptamani de tranzactionare intoarcerea intr-o zona de minim greu de imaginat in urma cu o luna de tranzactionare.

Practic, peisajul negativ conturat de ultimele declaratii din piata financiar-monetara (decizia Guvernatorului BNR de a majora rata dobanzii de politica monetara, declansarea perspectivei de rating de tara, dezechilibrarea rapida cunoscuta de majoritatea pietelor externe dezvoltate) a reusit sa anuleze rapid contextul favorabil generat de raportarile financiare deosebite inregistrate de majoritatea emitentilor cotati la B.V.B (in randul acestora inscriindu-se si cele cinci Societati de Investitii Financiare – SIF-urile).

Incepem deci prin prezentarea unui grafic ce surprinde evolutia zilnica marcata de cursul acestui indice.

Astfel, observam fara prea multa dificultate ca indicele sectorial BET-FI a revenit in ultima saptamana de tranzactionare (5 – 9.11.2007) in zona unor minime regionale deosebit de importante (zona care in conditii normale ar trebui sa reprezinte un suport solid cel putin pe termen scurt si mediu).

De altfel, zona 70.000 puncte reprezinta pentru BET-FI materializarea monetara a Retragerii Fibonacci de 61,80% rezultata in urma aplicarii Sistemului de Retrageri Fibonacci pe trendul ascendent anual.

Practic, in prezent cursul s-a intors in minimul regional al lunii august 2007, 72.903 puncte, aducand in acest fel indicele sectorial BET-FI intr-un punct de rascruce pentru tendintele pe termen mediu si chiar lung. In aceste conditii, intervalul delimitat de Retragerea Fibonacci mai sus mentionata si minimul regional al lunii august 2007 ar trebui sa reprezinte o stavila serioasa in fata unei eventuale continuari a buclei corective.

La acest nivel al discutiei nu putem sa nu aruncam o privire asupra principalilor indicatori de analiza. Astfel, indicatorul de trend MACD se afla usor de-asupra minimului marcat in luna august a acestui an, indicand in acest fel o usoara divergenta pozitiva. In ccea ce priveste oscilatorul Stochastic, acesta nu pare a fi capabil de a descrie o aliniere de minime regionale in concordanta cu traiectoria descrisa de BET-FI in ultimele trei luni de tranzactionare. Oscilatorului RSI a intepat prima linie de reper, moment ce incepe sa semene izbitor de mult cu situatia de la inceputul lunii martie.

In concluzie, consideram ca indicele BET-FI a atins o zona de curs deosebit de atractiva pentru majoritatea investitorilor ce activeaza pe Bursa de Valori Bucuresti. Practic, intervalul de suport 70.000 – 72.500 puncte (sustinut intr-o oarecare masura si de maximul istoric precendet – 69.000 puncte – marcat in prima sesiune de tranzactionare a acestui an) ar trebui sa reziste pe termen scurt si mediu. De altfel, situatiile financiare prezentate de SIF-uri la noua luni ar trebui sa confere soliditate acestei zone de suport.

Notiuni explicative: Repere fundamentale ale analizei tehnice.

Alexandru Gavrila
Departament Analiza
SSIF Romintrade SA
12 noiembrie 2007

Urmărește Daily Business pe Google News