Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, societatile romane au la dispozitie un nou instrument de recuperare a datoriilor nascute din relatiile contractuale cu partenerii internationali si anume ordonanta de plata europeana.
In ceea ce priveste regimul contractelor nascute intre persoane juridice ale statelor membre U.E acestea intra sub incidenta cooperarii judiciare in materie civila in sensul articolului 65 din tratat. Regulamentul, aplicabil incepand cu 2008, stabileste o procedura europeana pentru somatiile de plata. Procedura este menita sa simplifice, sa accelereze si sa reduca costurile litigiilor transfrontaliere referitoare la creante pecuniare necontestate.
Regulamentul asigura libera circulatie a somatiilor europene de plata in toate tarile Uniunii Europene (UE) prin stabilirea unor standarde minime a caror respectare elimina necesitatea oricaror proceduri intermediare in statul membru de executare inaintea recunoasterii si executarii.
Procedura europeana de somatie de plata se aplica in materie civila si comerciala in litigiile transfrontaliere, indiferent de natura instantei. Un „litigiu transfrontalier” este un litigiu in care cel putin una din parti are domiciliul sau resedinta obisnuita intr-un stat membru, altul decât statul membru al instantei sesizate. Regulamentul se aplica tuturor tarilor UE, cu exceptia Danemarcei.
Conditiile pentru admisibilitatea unei cereri de somatie de plata europeana sunt urmatoarele: natura transfrontaliera a litigiului in materie civila si comerciala, competenta jurisdictionala a instantei in cauza si verificarea dovezilor ce demonstreaza temeiul cererii. In cazul in care sunt indeplinite conditiile de introducere a unei cereri de somatie europeana de plata, instanta emite somatia in cel mai scurt termen si, in principiu, in termen de treizeci de zile de la introducerea cererii.
Somatia europeana de plata este emisa numai pe baza informatiilor furnizate de reclamant si nu este verificata de catre instanta. Somatia devine executorie, cu exceptia cazului in care pârâtul face opozitie la aceasta pe lânga instanta de origine .Somatia europeana de plata este comunicata sau notificata pârâtului in conformitate cu legislatia nationala a statului in care trebuie efectuata comunicarea sau notificarea.
Regulamentul stabileste norme procedurale minime pentru comunicarea sau notificarea cu sau fara confirmare de primire din partea paratului. Persoana care primeste o somatie europeana de plata, adica pârâtul, poate face opozitie la aceasta pe lânga instanta care a emis somatia de plata. Opozitia se trimite in termen de treizeci de zile de la data comunicarii sau notificarii somatiei catre parat.
Paratul indica in opozitie faptul ca contesta creanta, fara a fi obligat sa precizeze motivele acestei contestatii.Atunci când pârâtul introduce o opozitie, procedura continua in fata instantelor competente din statul membru de origine, in conformitate cu normele de procedura civila de drept comun, cu exceptia cazului in care reclamantul a cerut in mod expres ca procedura sa ia sfârsit in acest caz.
De asemena a fost introdusa si o procedura simplificata prin Regulamentul nr. 861/2007 al Parlamentului European si al Consiliului din 11 iulie 2007 ce stabilieste o procedura europeana cu privire la cererile cu valoare redusa care are ca obiectiv imbunatatirea si simplificarea procedurilor in materie civila si comerciala, atunci când valoarea creantei nu depaseste 2000 de euro. Procedura cu privire la cererile cu valoare redusa este o procedura scrisa, cu exceptia cazurilor in care instanta considera ca sunt necesare audieri.