Prin descoperirea teoriei relativitatii Albert Einstein a pus la punct bazele teoretice ale calatoriei in viitor. In schimb, Bursele de Valori in timpul crizei au pus in practica calatoria in trecut…
O persoana care in Statele Unite in anul 1997 ar fi cumparat un portofoliu bazat pe actiunile dintr-un indice, astazi dupa 12 ai ar fi avut un randament aproape zero. Si asta fara a lua in calcul inflatia.
Si desi multa lume afirma ca Bursele din Romania au fost mult mai rau afectate de criza , nu este adevarat. Indicele BET, primul indice al Bursei de Valori Bucuresti a fost lansat in 1997 cu o valoare de 1.000 puncte. Astazi BET are aproximativ 2.000 puncte (1.899 puncte), ceeace inseamna un randament de aproximativ 100% fata de mometul anului 1997, acelasi an raportat la care un investitor din SUA obtine un randament nul.
Valoarea de 2.000 puncte , raportata la istorie corespunde anului 2003.
Care sunt concluziile?
Romania in toata aceasta perioada a supraperformat SUA, iar daca acum avem scaderi mult mai mari este din cauza ca in trecut am avut si cresteri mult mai mari.
Caracterul de supraperformer/subperformer este foarte probabil sa se pastreze, iar cand recesiunea se va termina cresterile cele mai spectaculose tot aici vor fi. Asta pentru cine va mai fi atunci pe bursa.
Cursuri tranzactionare piete internationale si analiza tehnica