- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

INVESTITIILE IN FONDURILE MUTUALE

17 Oct, 13:55 • marius.vicentiu.coltuc

NOTIUNE

Fondurile mutuale

Un fond mutual este o entitate fara personalitate juridica, constituita in baza unui contract de societate civila si este un instrument de investitie colectiv din care un numar mare de investitori individuali detin cate o parte relativ mica si limitata prin lege si care investeste in diverse instrumente ale pietelor financiar-bancare si de capital urmarind realizarea obiectivului financiar al fondului. Fondul mutual strange bani de la mai multe persoane si ii investeste in actiuni, depozite bancare pentru a-si atinge obiectivul declarat, care poate fi cresterea agresiva a valorii unitatii de fond, asigurarea unor venituri regulate si cu risc mic pentru investitori.

Fondurile mutuale sunt administrate, conform reglementarilor in vigoare, de o societate de administrare cu obiect unic de activitate. Prin aceasta colectare de fonduri sub administrare unica, investitorul individual beneficiaza de mai multe avantaje:

Diversificare larga a portofoliului de investitii si dispersia riscului. Fondurile importante disponibile permit o larga diversificare a instrumentelor investitionale reducand astfel (dar nu eliminand) riscurile aferente unor anumite categorii de investitii (actiuni, depozite bancare etc.)

Lichiditate maxima a investitiei individuale. Investitorii individuali isi pot lichida oricand, partial sau total, investitia transformand-o in bani la valoarea curenta a titlurilor, spre deosebire de alte instrumente care pot fi vandute mai greu sau cu un cost mai mare.

Administrarea profesionala a portofoliului. Societatea de administrare a unui fond cuprinde investitori profesionisti sprijiniti de analisti financiari care studiaza si monitorizeaza pietele financiare si companiile in mod individual si pe ramuri. Administrarea profesionala a investitiilor este in general accesibila persoanelor ce dispun de fonduri importante, dar fondul mutual face aceste servicii accesibile oricarui investitor la un cost rezonabil.

Transparenta. Conform reglementarilor CNVM, fondurile de investitii trebuie sa asigure transparenta in ceea ce priveste obiectivele de investitii, precum si riscurile pe care si le asuma investitorii. Toate caracteristicile unui fond autorizat de CNVM trebuie sa fie prezentate in prospectul de emisiune al fondului. De asemenea, fondurile de investitii trebuie sa faca publice rapoarte periodice asupra activitatii desfasurate.

Modalitatea practica de investire intr-un fond mutual este cumpararea unitatilor de fond (denumite titluri de participare). Un titlu de participare reprezinta o detinere de capital in activele nete ale unui fond deschis de investitii. Activele nete ale unui fond sunt formate din activele totale ale fondului (evaluate conform normelor in vigoare) diminuate cu obligatiile fondului respectiv.

Valoarea unui titlu de participare (valoarea unitara a activului net) variaza zilnic si este egala cu valoarea activului net al fondului intr-o anumita zi raportata la numarul de unitati de fond aflate la investitori (in circulatie) in aceea zi. Valoarea unitatilor de fond se calculeaza zilnic de catre depozitarul fondului si se publica prin grija administratorului in presa, fiind astfel usor de urmarit evolutia valorii investitiei.

Pentru alegerea unui fond mutual si pentru efectuarea investitiei initiale se pune la dispozitia potentialului investitor, in mod gratuit, un prospect al fondului care descrie obiectivele fondului, metodele de investitie, gradul de risc acceptat de fond si costurile investitiei. Investitia se poate efectua dupa completarea unei cereri la unul din sediile firmelor autorizate sa distribuie unitatile fondului mutual respectiv.

MODALITATI DE INVESTIRE

Industria fondurilor mutuale s-a dezvoltat rapid la noi in tara mai ales in ultimii ani, ajungand sa aiba sub administrare active nete in jur de 197,7 milioane euro in 2008. Fondurile mutuale sunt clasificate conform CNVM (autoritatea de supraveghere si reglementare a fondurilor mutuale) in functie de categoria de instrumente financiare in care fondurile mutuale investesc in urmatoarele categorii:

– fonduri monetare, care investesc in instrumente ale pietei monetare;
– fonduri de obligatiuni, care investesc cu precadere in obligatiuni;
– fonduri diversificate, care investesc diversificat in obligatiuni si actiuni;
– fonduri de actiuni, care investesc cu precadere in actiuni

In situatia in care vom cumpara unitati la fondurile mutuale primul pas este sa citim cu atentie prospectul de emisiune al fondului. Aici gasim informatii despre:

– societatea de administrare a fondului mutual precum si administratorii acesteia,
– depozitarul fondului,
– obiectivele fondului si politica de investitii,
– instrumentele financiare in care va investi si proportia acestora in cadrul fondului,
– procedurile de subscriere si rascumparare a unitatilor de fond,
– distribuitorul unitatilor de fond,
– reguli de determinare a valorii unitare a activului net si frecventa de calculare a acesteia,
– comisioanele suportate de investitori, comisioane si alte cheltuieli suportate de fond, – daca fondul va distribui dividende catre investitori.

PUBLICITATEA FONDURILOR MUTUALE

Cerintele de publicitate pentru fondurile mutuale se refera la publicarea periodica a informatiilor catre investitori:

– valoarea activului net,
– valoarea unitara a activului net (VUAN – se obtine impartind valoarea activului net la numarul de unitati de fond),
– rentabilitatea obtinuta de fond (variatia procentuala a VUAN) in ultima luna, de la inceputul anului in curs sau rentabilitatea obtinuta in anul trecut, numarul de investitori.

Trebuie sa subliniem faptul ca legea nu cere in acest moment fondurilor mutuale publicarea unor indicatori de risc, asa cum este indicatorul de volatilitate al fondului. Singurul indiciu de risc disponibil investitorilor se refera la tipul fondului mutual in functie de categoria de instrumente financiare in care se investeste.

Deoarece multe fonduri mutuale obtin performante financiare de rentabilitate aflate sub cresterea indicilor bursieri, investitorii au acum la dispozitie un nou tip de fonduri numite fonduri tranzactionabile (ETFs- exchange-traded funds). ETF-urile acopera o larga gama de indici bursieri, sectoare de activitate si industrii, chiar regiuni internationale si tari. Marele avantaj al acestora se refera la lichiditate, ele fiind tranzactionate in timpul cand busele sunt deschise la fel cum se tranzactioneaza actiunile individuale.

Cele mai populare ETF-uri sunt optionabile, adica permit tranzactionarea de optiuni avand ETF-rile ca activ-suport. Deoarece ETF-urile urmaresc indeaproape indici bursieri sau sectoare de activitate, managerii acestora desfasoara un management pasiv, spre deosebire de managerii fondurilor mutuale, care desfasoara un management activ, de rotatie a actiunilor in cadrul fondului in functie de performanta acestora.

PERIOADA DE INVESTITIE

Perioada investitiei este cea care guverneaza toate celelalte criterii in alegerea unui fond. Majoritatea fondurilor scad comisioanele de rascumparare pana la eliminarea lor dupa o anumita perioada de detinere si implicit o durata mai mare a investitiei determina cresterea randamentului. Pentru o perioada mai mare de timp (peste 5 ani) se recomanda fondurile de actiuni iar pentru o perioada medie de investitie (intre 1 si 5 ani) sunt optime fondurile diversificate si cele de obligatiuni.

Cum se investeste si cum se castiga in fonduri Modalitatea practica de investire intr-un fond mutual este cumpararea unitatilor de fond. Fiecare unitate de fond asigura proprietatea asupra unei parti a portofoliului de investitii al fondului respectiv, parte care variaza zilnic si este egala cu valoarea activului net al fondului intr-o anumita zi raportata la numarul de unitati de fond aflate la investitori in acea zi si se numeste valoarea la zi a unitatii de fond. Valoarea unitatilor de fond se calculeaza zilnic de catre fondurile mutuale si se publica in ziare, fiind usor de urmarit evolutia valorii investitiei.

Pentru alegerea unui fond mutual si pentru efectuarea investitiei initiale se pune la dispozitia potentialului investitor, in mod gratuit, un prospect al fondului care descrie obiectivele fondului, metodele de investitie, gradul de risc acceptat de fond si costurile investitiei. Investitia initiala se poate efectua dupa completarea unei cereri la unul din sediile firmelor autorizate sa distribuie unitatile fondului mutual respectiv. Pentru investitiile urmatoare cererile se completeaza la oricare reprezentant autorizat sa distribuie unitatile fondului.

Castigurile investitorului intr-un fond mutual romanesc provin in totalitate din diferenta de pret obtinuta la vanzarea unitatilor de fond fata de suma platita la cumparare.

Fondul mutual, prin intermediul agentilor sai autorizati, este obligat sa rascumpere oricand unitatile de fond la valoarea la zi a acestora. Fondul poate impune plata unor comisioane la cumpararea si/sau la vanzarea unitatii de fond, comisionul la vanzare putand varia in functie de perioada de pastrare a unitatii de fond, putand scadea pana la zero.

Fondul mutual obtine venituri pentru a creste valoarea unitatii de fond din dobanzile la depozite bancare sau la obligatiuni guvernamentale si certificate de trezorerie, din disconturile la efectele de comert, din dividende si din castigurile de capital la actiunile depuse precum si din reinvestirea acestor venituri. Cheltuielile unui fond mutual sunt cheltuieli directe datorate pentru tranzactiile efectuate si taxe datorate societatii de administrare.
Riscurile investitiei in fonduri mutuale

Investitiile in fonduri mutuale nu sunt garantate de catre stat iar fondurile mutuale nu participa la fondul de garantare a depozitelor bancare. Investitia in fondurile mutuale este deci mai riscanta din acest punct de vedere decat un depozit bancar al unei persoane fizice cu o valoare in limitele garantate. Exista riscul ca investind intr-un fond mutual randamentul sa nu fie cel scontat si chiar sa se piarda suma investita initial, partial sau total Cum se alege un fond mutual Fondul mutual ales trebuie sa se potriveasca strategiei si obiectivelor personale de investitie si sa isi gaseasca locul in portofoliul de investitii personale.

Alegerea se face in urma analizarii prospectelor mai multor fonduri care par sa dea satisfactie. Este indicata urmarirea evolutiei fondurilor comparate pe parcursul catorva luni.

Av. Coltuc Marius Vicentiu

Urmărește Daily Business pe Google News