- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

iPhone sau Bold pentru functii business?

23 Dec, 11:13 • cristian.lacraru

Am stat mult pana sa ma hotarasc. Am luat si decizia pana la urma. Dar e pe moment. Pentru ca depinde mult de urmatorii doi-trei ani. Nu inseamna ca trebuie sa stai pana atunci. Oricum lucrurile se vor schimba mult. Asa ca nu astepta. Daca iti place unul dintre cele doua ia-l si gata.

M-am jucat cu amandoua. Destul de mult. Sunt utilizator de Blackberry, o varianta mai veche decat Bold, nu cu mult dat indeajuns incat Bold sa fie un pas mare. iPhone, ce sa mai zic despre el… cunoscut pana peste poate si frumos tare. Fiecare cu ale lui. Daca esti un consumator de tehnologie si iti place sa ai cu ce te juca mergi si ia din raft un iPhone. E aratos si diferit de ce e in piata. Dar daca esti un utilizator business alegerea ramane oare aceeasi? Asta a fost intrebarea de la care am pornit inainte sa fac acest material. Le-am luat pe amandoua si am facut cateva teste, nu foarte complexe, pentru a vedea cum sunt cele doua terminale folosite in mediul busines.

Am inceput cu design-ul. Ambele sunt usor de recunoscut, ca s-ar putea sa ai nevoie, ceva asemanator tare cu consumatorul de mai devreme. Bold-ul este foarte intanit in mediul business deci s-ar putea sa ai un atuu. Daca nu de imagine macar de compatibilitate.

Am continuat cu manevrabilitatea. In functii Office unde ai nevoie de o buna dexteritate m-am descurcat mai bine pe Bold. Fiecare vine insa cu cate ceva interesant. Bold pune de exemplu automat www-ul inainte de adresa de net. Util. iPhone-ul face altceva. Vine cu un buton pe care daca apesi iti scrie automat .com. Din nou util. Unu pentru inceput si unu pentru final:). Asemanare interesanta de functii. Am tastat apoi pe ambele terminale o fraza fara logica, pentru a nu avantaja tastarea pe QWERTY. La Bold a durat 14 secunde fara greseala. Te ajuta mult tastatura QWERTY cu taste superb spatiate. La iPhone am tastat in 21 de secunde aceeasi fraza cu noua greseli. Foarte multe si nu cred ca justifica obisnuirea mea in prealabil cu tastatura de la BlackBerry. Ai o functie interesanta la iPhone ca sa corectezi greseli, un fel de lupa. Efectul de imagine este superb dar dureaza pana faci corectiile de mai bine te apuci din nou de scris. La Bold ai o bila cu care te plimbi destul de repede pe ecran.
Am facut o navigare pe cnn.com, pentru ca ei cand simt sistem de operare mobil schimba si formatul paginii ca sa fie corect vizualizat de browserul terminalului. Pe Bold am incarcat pagina in 11 secunde, iar pe iPhone in 10 secunde. Mai rapid deci browserul de la Apple. Am simulat o navigare aici prin cautarea locatiei de prognoza vremii, setarea orasului ca Bucuresti si incarcarea prognozei in curs. Pe Bold operatiunea a durat 28 de secunde iar pe iPhone 37 de secunde. Desi au aratat amandoua ca urmeaza zile ploioase, rezultatele in timp si placere de navigare au fost diferite. La iPhone am dat insa de ceva care a marit timpul de navigare. In casutele mici nu stie sa scrie direct. Ai nevoie de zoom ca sa poti activa scrierea in ele. Efectul de zoom este foarte cunoscut si este excelent. In cazul meu a mancat insa timp si s-a vazut in rezultatul final, desi browser-ul se misca mai repede. Utilizatorul este cel care trebuie sa grabeasca lucrurile. Daca tot am vorbit de zoom la iPhone, trebuie sa vedem zi cum merge zoom-ul la Bold. Poti face zoom din trei miscari. Destul de mult fata de o singura miscare de cat am nevoie la iPhone. Plus ca de multe ori e cu trepte predefinite.
Am incarcat si ceva documente. Am folosit o suita Office, nu pentru ca nu are Apple suport complet ci pentru ca este cea mai uzitata la noi. Am folosit Word, Excel, Power Point, pdf, cu tabele, poze, diacritice, fonturi multiple, markere, fonturi colorate… Pe Bold am putut vedea documente Office 2003 si 2007. Am putut sa le si editez. Avea deja instalta suita Documents to Go versiunea 1.001.145. Am facut un update si am cerut versiunea 1.005.030. Totul a mers fara probleme. A trebuit sa deconectez Bold-ul de la PC pentru ca altfel nu deschide niciun document. Cu iPhone a fost nevoie sa le trimit prin mail. Mi-a fost cel mai la indemana. Am putut vedea documentele 2003 dar nu le-am putut vedea pe cele 2007. Am facut conversia din 2007 in 2003 pe PC si apoi le-am trimis pe iPhone. Le-am putut vedea dar au disparut unele lucruri, nu neaparat vitale, cum ar fi markerul galben de pe text. Nu o luati insa ca pe ceva negativ pentru iPhone. El agreeaza alt standard de documente. Trebuie tinut insa minte asta daca vreti sa lucrati ca majoritatea pietei. Mailul merge pa amandoua fara probleme, cu conturi multiple. M-ar fi ajutat mai mult daca puteam la iPhone sa inserez text in orice moment pentru a-l putea muta unde am nevoie. La Bold o poti face, aproape indiferent de locul in care te afli.
Am vrut sa accesez youtube. Pe iPhone a mers fara probleme, ca doar era din aceeasi curte. Doar a deschis alta usa :). La Bold am primit o eroare de server. Sunt sigur insa ca a fost vorba de ceva setari incorecte.
Una peste alta o conluzie am tras. Mi-a placut mai mult Bold-ul. Dar poate e si ceva personal, avand deja un model mai vechi in utilizare zilnica. Mi-a placut cum se misca, mi-a placut ca porneste in sase secunde cu tot cu gasire de semnal (nu si cand ii scoti bateria:), mi-a placut ecranul cu rezolutie fantastica. iPhone-ul m-a distrat mult. E intr-adevar frumos. Subtire, cu ecran impunator si cu functii foarte interesante si placute in acelasi timp. Mai e ceva interesant la iPhone, care deocamdata nu e folosit dar va conta mult. De abia atunci va trece iPhone-ul in domeniul business in adevaratul sens al cuvantului. Platforma sa este una deshisa dezvoltatorilor de software. E nevoie aici la noi de cativa baieti desptepti care sa miroasa un business nou. Nu e usor si nu e nici ieftin sa faci asa ceva dar daca te gandesti bine si faci cateva aliante si legaturi poate iesi o afacere frumoasa. iPhone permite dezvoltarea de software pentru companii. Ca vorbesti de documente, baze de date, comunicare extinsa… vorbesti de softuri care se pot dezvolta pentru fiecare client in parte. Ai o companie cu cateva sute de angajati? Pai poti apela la un dezvoltator de software sa construisca special pentru tine o aplicatie specializata care sa te ajute in afacerea ta. Si toata sa lucreze cu iPhone, la toti cei implicati. Asta o sa mai dureze dar merita tinut minte potentialul deschis de Apple prin iPhone.

Testele pot fi multe. Daca ati gasit si voi diferente in utilizarea business dati de veste mai jos.

Urmărește Daily Business pe Google News