Pe „praful” asta, cand nimeni n-are cash, ci doar multi bani de incasat de la partenerii de afaceri, bancile din Romania trebuie sa fie amenintate de Consiliul Concurentei ca sa ia in calcul sa renunte la comisionul de rambursare anticipata a creditelor.
Multe dintre banci gandesc ca inainte de criza. In loc sa incurajeze rambursarea anticipata, ca sa puna banii in miscare si sa faca profit din oportunitati noi (basca mana de ajutor pe care ar da-o la deblocarea economiei), ele descurajeaza clientii sa vina cu banii anticipat (iar scuzele lor uneori sunt hilare). De ce fac bancile asta? Pai, privind situatia din punctul lor de vedere, sa zicem ca n-ar vrea sa incurajeze o avalansa a refinantarilor din ce in ce mai avantajoase pentru clienti, plus ca dobanzile la creditele in desfasurare sunt un castig frumos.
Frumos, da, dar mai este el si atat de sigur ca acum 2 ani? Nu chiar, in conditiile in care numarul restantierilor este in crestere rapida. Cum ajuta bancile clientii aflati in dificultate? Pai, una din principalele banci din Romania, de exemplu, tocmai a introdus un comision de 50 de ron de intarziere, valabil imediat ce clientul a intarziat cu rata chiar si o zi.
Reguli normale in timpuri normale. Dar cum ceea ce traim acum este o criza economica, comisionul de rambursare anticipata si penalitatile excesive nu mai sunt logice.
Pe timp de criza, toate dobanzile scad tocmai ca sa incurajeze circulatia banilor. Este primul lucru care te scoate din „groapa”, ca economie, si exemplul pe care il dau toate tarile dezvoltate. Acest comision de rambursare anticipata este si el tot un cost aditional la circulatia banilor, de aceea logic ar fi ca el sa fie eliminat de catre banci, cel putin pe perioada crizei.