Vorbind despre economia subterana, analistul Bogdan Baltazar a semnalat ca „daca n-ar fi fost angajatorii la negru, toti acesti oameni (angajati – n.r.) ar fi fost someri platiti de stat. Ideea e sa scoti la lumina aceste afaceri, iar aici Guvernul trebuie sa creeze facilitati, nu sa sanctioneze de dragul amenzilor”.
Poate parea ciudat sa gasim aspecte pozitive in economia subterana. Ce uita insa uneori Guvernul este ca nu luptam cu evaziunea fiscala numai de dragul imaginii. O imagine cam sifonata, ce-i drept, Romania aflandu-se in Top 5 al tarilor din UE la acest capitol.
Cu metode hei-rupiste, ne putem lauda ca am deratizat economia, introducand impozite care au starpit firmele-sobolan. Cand constatam insa ca operatiunea distruge cateva zeci de mii de joburi, ajungem la vorbele lui Baltazar. Si astfel, ce am luat pe mere (banii care ar fi intrat in economia neagra) dam pe pere (platile catre someri).
Guvernantii trebuie sa inteleaga ca daca ai vocatie constructiva si nu demolatoare, atunci cand darami ceva (rau), pui in loc altceva (bun).
Poate ca exista programe de stimulare a investitiilor, reconversie profesionala si absorbtie a fortei de munca, ale caror rezultate stau departe de ochii publicului, aparatul Executivului fiind prea ocupat cu punerea lor in aplicare, ca sa mai aiba timp si de promovare. Daca aveti cunostinta de asemenea initiative incununate de succes, va rog sa le anuntati la rubrica de comentarii.
Pana atunci, sa amintim ca rata somajului este in crestere, iar investitorii straini nu se prea inghesuie sa resusciteze economia.