Am ales drept subiect al raportului nostru saptamanal evolutia indicelui DJIA, deoarece acesta a marcat in ultima saptamana de tranzactionare o serie de semnale tehnice deosebit de interesante.
Graficul urmator surprinde traiectoria marcata de cursul acestui important barometru al pietei americane incepand cu vara anului 2007 – momentul debutului trendului descendent.
In acest fel putem observa atat amplitudinea trendului descendent care a impins cotatiile din zona de maxim istoric – 14.200 puncte- pana in zona de minim regional – 11.500 puncte) cat si dimensiunea ultimei reveniri a cotatiilor (care a reusit in zona ei de maxim sa recupereze aproximati 60% din trendul descendent).
In continuare, putem desprinde urmatoarele argumente tehnice:
– ultima revenire a cotatiilor a reusit revenirea peste importanta rezistenta reprezentata de palierul 12.700 puncte; aceasta zona a reprezentat de altfel momentul declansator al sprintului ce a condus la marcarea maximului din 13.100 puncte;
– aceeasi revenire a cotatiilor a readus acest indice peste doua medii mobile deosebit de importante: SMA 50 si SMA 100;
– de asemenea, acelasi reviriment a mai marcat un semnal interesant, si anume, revenirea SMA 50 peste SMA 100;
– mai mult, acelasi reviriment a impins cotatiile peste primele doua Retrageri Fibonacci rezultate in urma aplicarii Sistemului de Retrageri Fibonacci pe trendul descendent general – cele de 23,60% (12.170 puncte) si 31,80% (12.570 puncte);
– aceeasi revenire a cotatiilor a mai condus la marcarea unui important semnal – spargerea liniei ce descrie tendinta descendenta principala.
Cu toate acestea, ceva nu s-a sincronizat in efortul cumparatorilor, iar acest fapt a condus la esecul testului final de iesire din trendul descendent. Astfel, graficul anterior, ilustreaza intr-o maniera elocventa urmatoarele aspecte:
– soliditatea rezistentei reprezentata de SMA 200;
– Retragerea Fibonacci de 61,80% (13.250 puncte) rezultata in urma aplicarii Sistemului de Retrageri Fibonacci pe trendul descendent principal reprezinta o nuca mult prea tare pentru moment;
– de asemenea, linia de rezistenta reprezentata de fosta linie de suprt rezultata din alinierea unor minime regionale semnificative amplifica soliditatea intervalului de rezistenta 13.100 – 13.250 puncte.
In aceste conditii, ultimul maxim istoric al petrolului (135 $/baril) si previziunile cu privire la strategia FED-ului de a nu mai continua procesul de taiere de rate de dobanda, au condus la revenirea pe scadere a cotatiilor, scadere care pe finalul saptamanii a devenit deosebit de accentuata.
Practic, cursul indicelui a revenit sub toate liniile de reper descrise in prima parte a articolului. Mai mult, ultimele doua maxime regionale, marcate in zona 13.150 puncte par a conduce spre o formatiune de tip „Double Top” cu tinta de scadere zona 12.300 puncte.
In concluzie, piata de capital americana traverseaza in prezent sesiuni de tranzactionare decisive. In aceste conditii nu ne ramane decat sa asteptam un eventula test in urmatoarele puncte de suport:
– 12.180 puncte reprezentand Retragerea Fibonacci de 23,60% rezultata in urma aplicarii Sistemului de Retrageri Fibonacii pe trendul descendent general;
– 11.850 puncte, reprezentand alinierea ultimelor minime regionale.
Realizator,
Gavrilã Alexandru
Sef Departament Analizã
SSIF Romintrade SA
www.onlinebroker.ro
23 mai 2008