- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Lebada Neagra (1)

20 Aug, 08:47 • Redactia DailyBusiness

Itzhac Covaliu
Economist

Lebada neagra

este o teorie dezvoltata de Profesor Doctor Nassim Nicolas Taleb, crestin de origine libaneza, conferentiar universitar si cercetator si care se bazeaza pe faptul ca pana la descoperirea continentului Australiei nimeni nu a fost capabil sa prevada existenta lebedelor negre, deoarece pana atunci acest „fenomen”, ca sa ne exprimam in felul acesta, nu s-a petrecut. Insa, o data cu descoperirea noului continent si cu descoperirea lebedelor negre aceiasi oameni de stiinta au afirmat ca e foarte logic sa existe si lebede negre si ca daca ar fi cercetat mai profund acest subiect ar fi ajuns la fireasca concluzie ca pot exista si lebede negre.
Tradus in viata de zi cu zi, fenomenul denumit Lebada Neagra este:

1. un fenomen iesit din comun care nu se afla in perimetrul previziunilor, deoarece in trecut nu a avut loc si nimic nu indica posibilitatea de a se petrece.
2. un fenomen care o data petrecut are efecte iesite din comun.
3. un fenomen care in ciuda faptului ca este iesit din comun, dupa descoperirea lui devine un caz firesc si previzibil.
Lebada Neagra poate fi in aceeasi masura un fenomen negativ sau pozitiv.

Ca exemple de Lebede Negre aminteste profesor Nassim Nicolas Taleb, inceputul marii crize economice din Statele Unite asociata cu prabusirea bursei de actiuni din ziua de marti (asa-numita Martea neagra) 29 octombrie 1929, venirea la putere a dictatorului Hitler in functia de cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducator absolut ( Fuhrer) al Germaniei si evenimentele al caror punct culminant a fost Holocaustul, precum si atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

Acum la un an de la instalarea crizei economice in Romania isi pun economistii urmatoarea intrebare: este aceasta criza o Lebada Neagra care nu a putut fi prevazuta? Iar raspunsul vine automat: NU.

Economic bubble acel „balon economic” se produce atunci cand pretul de piata al bunurilor imobiliare, al actiunilor bursiere si al marfurilor creste pana la niveluri care sunt rupte total de valoarea lor intrinseca. Fenomenul „Economic bubble” se repeta periodic o data la cativa zeci de ani, unul din factorii care determina declansarea crizelor de gen „Economic bubble” fiind faptul ca bancile sunt dispuse sa puna la dispozitia investitorilor credite mai mult decat generoase fara a pretinde garantii solide. Usurinta cu care bancile pun la dispozitia populatiei credite la valoarea bunului imobiliar achizitionat, duce la supralicitarea preturilor bunurilor imobiliare la niveluri care nu mai au nicio legatura cu valoarea lor reala, garantia pentru aceste credite constituind-o bunul imobiliar in sine la valoarea supralicitata. Astfel s-a ajuns in Romania ca pentru a achizitiona un metru patrat de locuinta, salariatul roman trebuie sa munceasca 4 luni, atata timp cat in Occident salariul lunar reprezinta contravaloarea a doi pana la trei metri patrati de locuinta.

Oare bancile si mediul de afaceri nu au sesizat acest fenomen? Oare bancile si mediul de afaceri nu au fost insasi factorii care au produs acest fenomen? Chiar nimeni nu a „observat” cum se umfla acest „balon” ? Nimeni nu a vazut ca ne indreptam cu viteza alergatorului Usain Bolt catre o prapastie imensa? Indiferenta crasa a tuturor factorilor si in mod special a institutiilor de stat in frunte cu Banca Nationala Romana (BNR) a ajuns la niveluri care au trecut de mult sub linia care marcheaza punctul zero, ajungand la adancimile unde se formeaza lava care a rabufnit intr-o buna zi din acest vulcan.

Acum ne trezim la realitate si ne dam seama cat de naivi am fost. Si ce facem? O luam de la capat si facem aceleasi greseli.

Urmărește Daily Business pe Google News