Itzhac Covaliu
Economist
Acum cand stim deja ce este fenomenul Lebada Neagra voi aminti pe scurt doar definitia:
1. Un fenomen iesit din comun care nu se afla in perimetrul previziunilor, deoarece in trecut nu a avut loc si nimic nu indica posibilitatea de a se petrece.
2. Un fenomen care o data petrecut are efecte iesite din comun.
3. Un fenomen care in ciuda faptului ca este iesit din comun, dupa descoperirea lui devine un caz firesc si previzibil.
In articolul precedent ne-am intrebat daca a fost aceasta criza o Lebada Neagra care nu a putut fi prevazuta?
In sfarsit criza s-a declansat, am intrat in hora, dar nu stim sa dansam. Ce facem? Iesim in mijlocul dansului? Nu putem. Ne calcam pe picioare? Nu-i placut.Atunci ce facem? Ne uitam cum danseaza altii si facem la fel.
Si pentru ca aceasta criza este, dupa cum am spus, o hora si nu un dans solo, ca sa nu ne calcam in picioare trebuie sa ne sincronizam pasii cu ceilalti parteneri la dans:
1. Banca Nationala trebuie sa reduca dobanda monetara la nivelul dobanzii practicate in zona Euro. O dobanda monetara ridicata, incurajeaza investitiile financiar-speculative care nu au rolul de a propulsa economia tarii.
1.1 Cand dobanda la depozitele bancare in euro este de 6-7% ce motiv ar avea detinatorii de capitaluri sa investeasca in industrie, constructii sau comert, ramuri care s-au dovedit foarte riscante.
2.2 Cand dobanda la imprumuturile ipotecare ajunge la 12-14% in lei cum isi poate permite o pereche de tineri casatoriti sa acceseze un imprumut pentru a ajunge la „garsoniera mult visata”.
3.3 De ce Banca Nationala nu-si indeplineste functia de supervisor al activitatilor bancilor comerciale, acele institutii care vor cere ajutorul statului cand vor fi in prag de faliment, in ciuda dobanzilor exorbitante pe care le incaseaza?
2. Guvernul, acest organ de stat al carui rol nu este inteles de catre membrii componenti:
2.1 S-au intrebat vreodata membrii acestui guvern de ce firma Mercedes a ales Ungaria si nu Romania ca baza in Europa de rasarit?
2.2 S-au intrebat vreodata membrii acestui guvern de ce firma Coca Cola inchide, una dupa alta, fabricile din Romania si le muta pe alte meleaguri?
2.3 S-au intrebat vreodata membrii acestui guvern, de ce Romania nu reuseste sa atraga marii colosi ai industriei si finantelor mondiale sa-si deschida „resedinta est-europeana” in tara lui Decebal?
Revenim acum la aceeasi hora in care sunt angrenate toate statele afectate de acea Lebada Neagra care s-a declansat in anul 2008 si iata ce constatam: Polonia reprezinta exemplul cel mai concludent al unui grad ridicat de intelegere a economiei mondiale si iesirea din criza se face cu pasi mari si siguri. Ungaria se confrunta cu un succes de loc neglijabil cu problemele de criza, iar daca ne indepartam catre marea America vom constata influenta hotaratoare a Presedintelui Barack Obama care s-a exprimat prin sprijinirea marilor concerne industriale si a colosilor bancari. Nu dorim ca peste cativa ani sa categorisim si aceasta perioada ca o noua Lebada Neagra.
Nu cautam tap ispasitor, dar organele de stat trebuie sa inteleaga, odata pentru totdeauna, care este rolul lor in economia tarii si in ce masura, situatia economico-sociala depinde de pasii facuti de aceste organe. Romania nu este un Cazinou, iar economia tarii nu este o ruleta ci o tabla de sah , iar fiecare mutare trebuie gandita profund.