- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

Legi „invizibile”

26 Jan, 17:40 • stefan.vlad

In frenezia iscata de noile reglementari fiscale si modul lor de punere in practica, foarte multi au „uitat” de alte acte normative adoptate la sfarsitul anului trecut. Incerc in acest post sa constientizez asupra necesitatii studierii si acestor legi „invizibile” a caror nerespectare v-ar putea produce prejudicii:

1. Legea 422/2006 privind organizarea sistemului statistic de comert international cu bunuri, care prevede sub sanctiunea unor amenzi cuprinse intre 7.500 si 15.000 ron, obligativitatea oricarei persoane juridice inregistrata in scopuri de TVA de a comunica Institutului National de Statistica orice expediere sau primire de bunuri in/din spatiul Comunitar.

2.Legea 450/2006 pentru modificarea ºi completarea Legii nr. 130/1999 privind unele mãsuri de protecþie a persoanelor încadrate în muncã. Legea acorda posibilitatea angajatorilor de a pastra carnetele de munca ale salariatilor la inspectoratul teritorial de munca de la sediile secundare. In cazul in care angajatorul detine sedii secundare carnetele de munca pot fi pastrate la aceste inspectoratul de munca din raza fiecarul sediu secundar.

3.Legea 448/2006 privind protecþia ºi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Legea prevede in art 77 obligatia angajatorilor care au mai mult de 50 de salariati de a angaja de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puþin 4% din numãrul total de angajaþi. In cazul in care aceasta obligatie nu este indeplinita, angajatorul trebuie sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma egala cu 50% din salariul minim brut inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

4. Contract colectiv de muncã pentru anii 2006-2007 la nivel de grupuri de angajatori, societãþi comerciale, staþiuni de cercetare ºi producþie, unitãþi bugetare, din domeniul agriculturii, alimentaþiei ºi tutunului nr. 2560/2006. Acesta prevede faptul ca salariul minim brut este de 402 ron pentru munca necalificata. De la acest prag fiecare angajator va stabili propria grila de salarizare pentru cea calificata.

Voi reveni intr-un post viitor si cu alte legi „invizibile”. Pana atunci astept comentariile dvs.

Urmărește Daily Business pe Google News