Primul contact cu un oras este inevitabil periferia acestuia, care nu reprezinta, de multe ori, spiritul locului. Englezii din Liverpool si-au plasat, insa, la intrarea in oras stadioanele celor doua rivale, Liverpool si Everton, echipe cu devize memorabile, You’ll never walk alone si Nothing but the best is good enough. Senzatia ca localnicii s-au concentrat in zona centrala si au lasat imigrantii sa ocupe cartierele marginase este astfel atenuata.
[img=10]Sosia lui John Lennon[/img]La periferie, casele sunt mai putin ingrijite si mai ieftine, cersetorii trec prin fata ochilor ca flashuri din filmul This is England, opt restaurante din zece vand mancare asiatica, femeile acoperite cu voaluri sunt tot atat de multe ca intr-un oras musulman.
De la Lamb Banana, oi cu cozile terminate sub forma unor banane, forme de protest impotriva hranei modificate genetic, restaurantul The Cavern unde Beatles-ii au cantat pentru prima data si pana la Albert Docks, Liverpool contrazice in totalitate un localnic din Cambridge pus pe glume englezesti: „Don’t go there!Liverpool is awful!”.[img=13]Expozitie Muzeul International al Sclaviei[/img]
Albert Docks, odinioara magazii si zone care deserveau portul, au fost transformate in restaurante, magazine si muzee, care, alaturi de o plimbare pe faleza constituie primul lucru de care sunt atrasi turistii.
Un atu al manifestarilor capitalei europene 2008 il reprezinta expozitia Klimt, pictor simbolist vienez. Tablouri incarcate de erotism si opere mai putin cunoscute, pentru ca el a fost si designer de interioare, de mobila, haine sau bijuterii, sunt puse impreuna in cadrul expozitiei pentru a da un inteles vietii si muncii acestui artist. Water serpant, Apple tree, Portrait of Eugenia, The tree ages of woman, Life is a struggle, Forest sunt cateva dintre tablourile legate de diferite etape din viata pictorului
International Slavery Museum nici nu putea sa fie mai bine situat decat in acest oras, care a fost un punct important al comertului transatlantic cu sclavi, incepand din secolul al 16-lea pana in secolul al 19-lea . Dezvoltarea acestui port s-a datorat faptului ca 40% din comertul mondial se realiza aici.[img=12]Expozitie Muzeul International al Sclaviei[/img]Expozitia este un carusel care iti limpezeste memoria prin imagini video, reconstructii ale mediului de viata traditional al culturii Igbo din Nigeria, inainte de venirea europenilor, relicve ale capturarii si comertului cu sclavi, ale vietii acestora pe corabiile care-i transportau. Un perete al sclaviei si al libertatii militeaza pentru „liberty with danger” in locul unei vieti „in peace with slavery”. [img=14]Spectacol de strada[/img]Ecrane TV, incorporate in pereti, prezinta punctele de vedere ale istoricilor, oamenilor politici, studentilor si chiar ale oamenilor care au trait sclavia, discutiile lor despre libertate si sclavie impresionand de la intrarea si pana la iesirea din expozitie, fara sa traiesti vreo clipa senzatia de timp pierdut sau plictiseala.
Dupa cele doua expozitii si o parcurgere rapida a Muzeului maritim unde sunt expuse obiecte de pe Titanic si o prezentare a firmei din Liverpool, care a angajat echipajul acestui gigant, la revenirea in strada te intampina spectacole improvizate de calatori ai muzicii, care aduna la fel de multi spectatori.