Nu poti fi in acelasi timp si pe bulevardul Pall Mall, al carui nume provine dintr-un joc (paille maille) asemanator golfului si in fata palatului Buckingham, asa ca trebuie sa alegi. Pentru a nu ramane cu aparatul foto in husa, e bine de stiut ca partea consistenta a ceremoniei se desfasoara in curtea palatului. Daca ajungi tarziu si nu te mai poti strecura langa gard si nici aptitudini de catarator nu ai, asa cum au cei care isi cauta un loc cat mai la inaltime pe Victoria Memorial, mai ai totusi o sansa sa prinzi ceva din ceea ce se intampla. Cei cu pozitii privilegiate sunt suficient de generosi si vor avea grija sa-ti indrepte camera, in asa fel incat sa fotografiezi si altceva decat albastrul cerului.
[img=318] Din ceremonie[/img]
Pentru a identifica regimentul din care fac parte soldatii, te ajuta pozitia si culoarea penei, modul de asezare a nasturilor si culoarea tunicii. Daca pana este rosie si situata pe partea dreapta, iar nasturii sunt asezati cate doi, este vorba de regimentul Coldstream. Cei din regimentul Scotian au caciuli fara pene, nasturii asezati cate trei, in timp ce Irlandezii au o pana albastra, purtata pe partea dreapta si nasturii asezati cate patru.
[img=322] Tower Bridge [/img]
Detasamentul care pleaca de la St. James este condus de fanfara, care are un repertoriu divers, de la marsuri la pop si rock. The Band formeaza un cerc in curtea palatului si canta in timp ce garda este inspectata. Recunosti melodii din Star Wars, Staying alive sau That’s the way I like it. Noua garda avanseaza spre vechea garda iar capitanii schimba cheile palatului. Vechea garda este formata din regimentul Coldstream, iar noua garda din Australian Federation Guard.
[img=319] Horse Guard Parade [/img]
O ceremonie de dimensiuni mai mici are loc si la resedinta printului Charles, situata pe strada Mall, iar aici turistii se inghesuie sa-si faca poze cu soldatii din garda, care raman nemiscati, fara sa scoata vreun sunet sau sa schiteze vreun zambet.
Cand ceremonia se termina, cauti cel mai scurt drum spre un restaurant, insa englezii sunt pregatiti sa-ti ofere ceva de mancare chiar si in parc, asa ca in St. James gasesti sandwichuri pe care le mananci pe iarba sau le imparti cu pasaretul de pe lac.
[img=321] Parcul St. James [/img]
Dupa ce vizitezi si Green Park, la est de palat, poti sa mai treci pe la Horse Guard Parade, pentru o ultima fotografie cu garzile calare, de aceasta data. Nici acestia nu clipesc, desi mirosul de la cai este greu de suportat. In Hyde Park cauti the Speakers’ Corner si fantana creata ca un rau, in memoria printesei Diana, iar in Kensington Garden, statuia lui Peter Pan. Tot umbland din parc in parc, o sa bagi de seama ca betonul lipseste, lasand locul aleilor pavate cu piatra, iar pe iarba esti invitat sa te asezi, nu sa o eviti sub amenintarea amenzilor.
[img=320] Green Park [/img]
Garzile reginei le gasesti la palatul Buckingham, Turnul Londrei, Castelul Windsor si la palatul St. James. Palatul Buckingham, construit in 1703 de ducele care i-a dat numele a fost cumparat in 1762 de George al III lea cu 28.000 de lire. George al IV lea l-a extins, lucrarea costand mai mult de 700.000 de lire. In anul 1837, regina Victoria l-a facut resedinta regala oficiala din Londra. In lunile august si septembrie, pe perioada vacantei regale, palatul se poate vizita. Cand steagul este arborat, regina este la resedinta.
[img=323] Pe Tamisa [/img]
25 de milioane de turisti au vizitat Londra in 2007, generand afaceri de 33 de miliarde de dolari si 250.000 de locuri de munca. In 2008, numarul turistilor a scazut cu 3.6%, cele mai semnificative reduceri fiind in randul turistilor japonezi cu 24% si a celor americani cu 18%. Totusi, in 2008 vizitatorii au cheltuit 15.5 miliarde de dolari, cu 1% mai mult decat in 2007. In aprilie 2009, numarul turistilor a crescut cu 20% fata de aceeasi luna a anului trecut.