- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

„Lovitura fulgeratoare”: mini-computerul de 150 euro

11 May, 11:40 • Redactia DailyBusiness

Cine e mai tare, Bruce Lee sau Chuck Norris? Dilema copilariei nu s-a rezolvat, iar acum am dat peste alta: care e mai bun, laptopul de 100$ sau mini-computerul pe care RTC vrea sa il vanda in Romania?

Stirea DailyBusiness despre initiativa interesanta a RTC de a lansa in Romania un mini-computer la pret de telefon mobil (150 euro) a starnit discutii aprinse prin blogosfera (aici si aici, de exemplu).

O simpla parere, daca tot mi s-a ridicat mingea la fileu, este ca un astfel de computer nu poate fi vandut in Romania ca alternativa la PC-ul obisnuit care ruleaza „fluierand” filme, jocuri si aplicatii rich-multimedia, din simplul motiv ca oamenii vor, la ei acasa, un multimedia-hub si nu un mini-computer, cu mini-performante, chiar daca are mini-pret.

Potentialul adevarat il vad insa in doua locuri:

1) in corporatiile care au multi angajati cu ochii-n calculator; vezi banci, call-center, multinationale etc. Nu subestimati forta distrugatoare a unui director financiar pus pe scazut costurile.

2) in casele oamenilor, insa nu ca PC de sine statator, ci mai degraba ca mini-hub de acces la Internet, sau ca set-top-box care sa intermedieze un serviciu de televiziune digitala catre televizor. Eu unul as cumpara un modem suficient de inteligent incat sa-mi citesc si mailul pe el. Amintiti-va (cine e la curent cu domeniul) ce revolutie a provocat in industria de retelistica aparitia routerelor inteligente, programabile. Hub-urile mai sunt poreclite si „dumb-box” tocmai pentru ca (spre deosebire de routere) doar distribuie semnalul, nu stiu sa il si filtreze/directioneze inteligent.

Pana acolo mai este insa mult, si, ca si in cazul concurentilor Apple care au inventat „iPod-ul” inaintea lui Steve Jobs dar n-au stiut sa-l vanda corect si au fost dati la o parte de Apple, la fel si RTC si partenerii sai (sau alti retaileri care ar putea deveni interesati) au de trecut testul pietei. Design-ul cutiei nu e prea atragator (Microsoft si Sony au investit milioane ca sa ajunga la acele sleek-box numite si console video), iar piata este, cu siguranta, reticenta in Romania, poate inclusiv in cadrul companiilor cu potential de a deveni clienti.

Vanzatori, piata si clienti, aveti cuvantul.

Urmărește Daily Business pe Google News