- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Luam banii de la FMI. Avem motive de bucurie sau de ingrijorare?

27 Jan, 15:00 • Redactia DailyBusiness

Rezultatul pozitiv al misiunii expertilor straini la Bucuresti ar trebui sa ne bucure, daca ar fi sa ne luam dupa autoritati. Avem bani de salarii si pensii si am plusat la capitolul imagine externa. Insa ar trebui, in aceiasi masura, sa ne si ingrijoreze. Oare marii specialisti nu si-au dat seama ca autoritatile romane i-au imbrobodit cu reforme pe hartie, cu bla-bla-uri si masuri demne de promovat doar de 1 aprilie.

Romania a reusit sa isi respecte angajamentele fata de FMI si astfel vom primi 3,3 miliarde de euro (FMI si CE) in urmatoarele 2 luni. Bani care vor ajuta guvernul sa respire, cel putin 2-3 luni de acum incolo. Are cu ce sa plateasca salariile si pensiile..

In plus, teoretic macar, statul ar trebui sa o lase mai moale cu imprumutatul de la banci, iar astfel bancherii, era sa le zic camatarii (avem cele mai mari dobanzi si comisioane la credite din UE), vor putea sa inceapa sa crediteze firmele, iar blocajul financiar sa se mai dezghete.

Spun in teorie, pentru ca e putin probabil ca bancherii sa reia creditarea firmelor si populatiei cand au deja probleme tot mai mari cu cei carora au apucat sa le dea credite. Asa ca, vor trage de stat sa ii ofere imprumuturi pentru ca, nu-i asa, statul nu poate sa dea faliment. La fel, teoretic.

Pe de alta parte, parcurgand discursul sefului misiunii FMI, Jeffrey Franks, nu poti sa nu realizezi cat de ‘copii’ sunt expertii straini. Dupa un an in care Romania a facut reforme exclusiv pe hartie, premierul Boc, Vladescu si Berceanu au reusit sa ii duca cu vorba din nou pe reprezentantii FMI, CE, BM. De ce spun asta?

Luate la bani marunti, niciuna dintre masurile de reforma prevazute in acordul stand-by nu a fost indeplinita, cu o singura exceptie – adoptarea bugetului pe 2010. O mare realizare, consemnata ca atare de Franks. Sa te crucesti, nu alta…

Legea salarizarii unice, de exemplu, a fost data la misto, fara norme de aplicare, asa ca, desi urma sa fie aplicata de la 1 ianuarie, ar putea, repet, ar putea fi aplicata in intregul ei, cu tot cu grile etc, abia din toamna.

La fel cu legea pensiilor, cu legea responsabilitatii fiscale, cu alte si alte masuri de reforma. In schimb, guvernul a avut grija sa isi bugeteze 70.000 de posturi neocupate, ca sa aiba de unde sa arate ca face reforma in sectorul bugetar.

Si expertii straini i-au crezut, dovada ca ne-au dat nota de trecere si ne dau cele 3,3 miliarde de euro. Mai mult chiar, au prelungit termenul de reducere a arieratelor din 2010 in 2011 (adica datoriile pe care statul le are catre firme) si, la fel de interesant, ne-au anuntat ca vor permite sa mentinem un deficit bugetar mare si in 2011 si 2012 (peste 3%), ca sa avem de unde sa ne revenim.

Problema se pune – aceste concesii facute Romaniei sunt bune sau rele?. Pe de o parte ne fac bine, pentru ca atenueaza efectele crizei, adica mai pe sleau reduce disponibilizarile in lant din economie, insa din multe alte puncte de vedere ne fac foarte, foarte rau. Amana la nesfarsit o reforma din temelii a statului roman birocratic si clientelar. Cu o economie subterana in crestere, cu o legislatie confuza, fara un plan concret de investitii multi-anuale, cu un sistem clientelar care invarte miliarde si fara specialisti capabili sa atraga fondurile UE, statul roman va continua sa traiasca de pe o zi pe alta. Fara sa producem plus valoare (industrie, agricultura, energie), doar din banii adusi de bancherii straini.

Am asteptat cu sperante ca FMI sa traga de urechi Romania si sa ii determine pe guvernanti sa faca cu adevarat reforme. Insa, in schimb, le-au ridicat mingea la fileu. Pana la urma, de ce ne-am fi asteptat la altceva. Banii acordati de FMI, CE, BM si alte institutii financiare sunt purtatori de dobanda. Ei castiga, noi pierdem….asa e in tenis, pardon…in economia globala.

Urmărește Daily Business pe Google News