- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Juridic

M-am saturat de aquis-ul comunitar

16 Dec, 17:16 • stefan.vlad

M-am saturat de alinierea la aquis-ul comunitar!

Propozitia ar parea o blasfemie, astazi cand acest deziderat este pe buzele tuturor politicienilor si cand facem din acesta un adevarat slogan. Aderare, integrare, directive europene, aquis comunitar toti vorbesc insa nimeni nu pricepe si ce e si mai grav , nimeni( ma refer la autoritati) nu (re) actioneaza.

Noul limbaj de lemn „comunitar”(inlocuitor al lozincilor din perioada comunismului) ne-a oferit din nou prilejul de a ne exercita din nou ancestralul reflex de a vorbi mult, a gandi putin si a face cat mai putin.

Am aflat cu totii ca de la 01.01.2007 legislatia Romaniei va aplica asa numitul aquis comunitar insa nu stiu cati dintre noi au cunostinta despre stadiul acestui proces. S-a terminat „implementarea”? Ne-a informat cineva oare despre ce masuri s-au luat in domeniile afectate de noul aquis comunitar? Institutiile publice responsabile s-au implicat ele oare in vreun proces de comunicare publica PROFESIONISTA SI INTELIGENTA pentru a explica populatiei si agentilor economici care sunt noile reguli? CUNOSC ELE OARE NOILE REGULI?

Cu totii stim de exemplu, ca de la 01.07.2007 populatia Romaniei nu va mai putea arunca televizoarele vechi oriunde ci doar in locuri special amenajate, pentru ca „asa vrea Uniunea Europeana”. Dar acest lucru nu il stim datorita faptului ca vreo institutie publica a lansat vreo campanie de comunicare, ci dintr-o zvonistica ale carei surse vor ramane ca intotdeauna necunoscute ori din reclama de la televizor in care personajul isi transforma televizorul in acvariu.

Si daca ar fi numai atat….!

Din dorinta de a arata noii stapaniri de la Bruxelles cat de avansati suntem noi romanii cu adoptarea aquis-ului comunitar, am dezvoltat cu succes conceptul de „copy-paste”. Adica am preluat multe reglementari europene fara sa le mestecam, digeram, prelucram, analizam, doar ca sa putem raporta ca am terminat campania de insamantare a aquis-ului comunitar.

Am copiat reglementarile europene mot a mot si le-am transpus in acte normative romanesti. Iata cum se explica de ce institutile publice nu au demarat campanii de explicare: nici ei nu pricep foarte mult.

Am participat deunazi la un seminar pe tema modificarilor la Legea nr 31/1990 privind societatile comerciale. Conform noii reglementari, pentru orice modificare a actului constitutiv asociatii trebuie sa publice forma actualizata a acestuia cuprinzand si modificarile aduse.

Am intrebat curios ce se intampla in cazul in care unul dintre asociati nu este de acord cu deciziile celorlalti , voteaza impotriva, insa hotararea este valabil luata de majoritate. Conform noii reglementari, desi hotararea este adoptata, daca asociatul potrivnic nu semneaza forma actualizata a actului constitutiv, acesta nu se poate inregistra la Registrul Comertului.

Mi s-a raspuns ca nu s-a gandit nimeni la aceasta situatie, insa acest articol a fost impus de catre UE in cadrul negocierilor. Si asta cica e suficient…!!! Ei bine pentru mine nu e!

Vreau sa stiu care este ratiunea unor astfel de noi reglementari. Vreau sa stiu de ce UE ne impune obligatia ca bananele din magazine sa nu aiba lungimea mai mica de nu stiu cati centimetri? Vreau sa stiu de ce locuitorii din Austria sunt obligati sa foloseasca acelasi cuvant pentru „magiun” ca si cei din Germania? Vreau sa stiu daca vom mai avea voie sa folosim cuvantul lubenita pentru a desemna pepenele si daca nu, de ce?

Si pentru ca nu pot sa stiu, m-am saturat de aquis-ul comunitar.

Urmărește Daily Business pe Google News