- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Manipulare fundamentala

02 May, 18:49 • cristian.cochintu

Analiza fundamentala general mediatizata si arhi-cunoscuta nu este altceva decat o manipulare a investitorilor. Fundamentele sunt irelevante, in special pe maxime si minime, creeaza impresia ca piata creste cand e supracumparata, aproape de top si scade cand e supravanduta si a atins bottomul.

Sa recapitulam sfaturile specialistilor, analistilor, managerilor de fond etc. referitor la evolutia pietei incepand cu 2008:
-incepe sa scada si majoritatea sustin ca este doar o simpla corectie;
-scade si mai mult dar fundamentele sunt bune, economia e solida, fiecare scadere semnificativa a fost ultima;
-se face praf si fundamentele sunt tot bune, preturile sunt subevaluate, e doar o anomalie;
– incepe sa creasca si brusc fundamentele sunt proaste, economia e fragila, companiile vor raporta pierderi, e doar un rally etc.
Mereu va fi doar un rally. Cei care sustin asta sunt probabil acei „frustrati” care au fost long pe scadere, au vandut pe minime, au ratat cresterea si acum spera ca piata se va prabusi pentru a fi satisfacuti…emotional nu material.
Tot ceea ce conteaza e pretul, nimic altceva…nici fundamente…nici raportari. Pretul reprezinta realitatea. Cand pesimismul investitorilor atinge cote maxime atunci piata creste indiferent de aspectele fundamentale.
Acum apar tot felul de analize, rapoarte in care profiturile companiilor vor fi in scadere pana in 2010, ceea ce inseamna preturi mai mici pentru actiuni. Acestea ar fi trebuit prezentate acum 1 an, pentru ca investitorul obisnuit sa actioneze in consecinta, nu acum pe minime.

Aurul a intrat intr-un trend descendent dupa ce a testat 1000 $, maximul de la inceputul lui 2008. Analistii, managerii financiari, etc. au sustinut si inca mai sustin ca trebuie investit in aur in perioade de criza, ca este o protectie impotriva inflatiei. Foarte simplu si foarte sigur…si cine mai vinde…si cine pierde…cine-s „fraierii”? Poate ca asa este..poate ca nu (perioada 1980-2000 a fost una inflationista si aurul s-a depreciat peste 70%, iar in ultima perioada se vorbeste de inflatie sub forma de bailout-uri, quantitative-easing, IMF, etc. si totusi aurul a scazut)..habar nu am..dar nu asta e ideea. Ideea e ca aceste fundamente trebuie sa-i faca pe cei „multi si marunti” sa cumpere de la „fraierii” care au cumparat la inceputul anilor 2000. O probabila depreciere pana la 700 $ va duce la formarea unui double-top cu tinta la 400 $.

Dolarul s-a apreciat, desi de multa vreme se spune ca ar trebui sa se prabuseasca, avand in vedere cresterea excesiva a datoriilor guvernului american. De multe ori fundamentele au sens, dar nu sensul este cel care conduce piata forex, ci emotiile: panica si lacomia. Pretul nu se „duce” acolo unde ar trebui, ci unde sentimentul participantilor la piata il „duce”. Este un fapt greu de acceptat, dar daca nu o faceti veti fi surprinsi de comportamentul pietei de fiecare data. Zvonurile nu creeaza un trend, ci psihologia dominanta a pietei.

Fundamentele sunt intr-un procent mai mic economice si intr-un procent mai mare psihologice, altfel ce ar impiedica un economist bun sa devina milionar???

Cristian Cochintu
Analist Financiar
Admiral Markets Romania
www.admiralmarkets.ro

Acest material are rol informativ si nu reprezinta o recomandare de tranzactionare pe pietele financiare.

Urmărește Daily Business pe Google News