Reducem cheltuielile. Dar de ce nu crestem veniturile? Am enuntat aceasta problema pe blog, la 14 mai.
O luna si ceva mai tarziu, chestiunea este adusa in discutie de BNR, prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului, care semnaleaza ca degeaba tot reducem cheltuielile publice, daca nu cresc veniturile bugetului.
In conditiile guvernarii Boc, numai mintile foarte luminate puteau observa un asemenea aspect, greu sesizabil pentru cetatenii de rand: intr-adevar, cheltuielile scad, dar veniturile nu cresc. Cum a ajuns insa Banca Nationala a Romaniei la aceasta concluzie? Date fiind cele prezentate mai sus, nu exista decat doua explicatii posibile:
1) Conducerea bancii centrale a analizat, timp de o luna, articolul meu si in final a publicat un punct de vedere ferm si fara echivoc.
2) Intre acel articol si declaratia lui Adrian Vasilescu este o simpla coincidenta, care nu face altceva decat sa confirme proverbul great minds think alike (marile minti gandesc la fel).
Mai importanta este insa invatatura care se desprinde de aici. Guvernul se preocupa foarte atent de cheltuielile bugetare, dar neglijeaza partea de venituri. Oricat de mult am „strange cureaua”, nu vom putea sa mergem inainte atat timp cat nu aducem bani in vistierie.