Stire-bomba, ieri, in mediul de business: FMI a cerut Guvernului sa majoreze cota unica de impozitare de la 16% la 20% si TVA-ul de la 19% la 24% (sau 25%, conform altor surse).
Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, a reactionat rapid, negand informatiile.
Mai sensibila insa la zvonurile alarmante decat la declaratiile guvernantilor, Bursa a suferit o cadere puternica.
Azi dimineata, Comisia Europeana vine cu un comunicat. Oficial, raspicat, si nu „pe surse”: fara masuri suplimentare, deficitul bugetar ar ajunge anul acesta la 8% din PIB. La ce se refera acele „masuri suplimentare” nu e greu sa ghicim: cresterea fiscalitatii.
De altfel, CE a enumerat si cauzele care ne-au adus in situatia asta: efectul de baza al deficitului ridicat din 2009, cresterea economica sub asteptari de anul acesta (0,8% fata de 1,3% cat s-a luat in considerare la fundamentarea bugetului), veniturile bugetare semnificativ sub asteptari din primul trimestru al acestui an, in particular din TVA, contributii sociale si impozitarea profitului.
Mai clar de atat nici ca se poate. In 2009 si cat a trecut din 2010, Guvernul Romaniei nu si-a facut bine lectiile si acum, pentru a iesi din impas, va trebui sa mareasca darile. Alte solutii pentru a ne respecta angajamentele cu organismele internationale nu prea se intrevad.