Compania MetaQuotes Software a anuntat inceperea testului public pentru noua generatie a cunoscutei platforme de tranzactionare MetaTrader, denumita MetaTrader 5 .
Testarea publica a platformei se va intinde pe mai multe luni, in mai multi pasi: pentru inceput terminalul va suporta doar perechile valutare, iar ulterior vor fi adaugate mai multe instrumente: contracte pe diferenta de pret, contracte futures, actiuni, optiuni, etc.
Interfata noului terminal va fi mai atractiva, iar indicatori si programele automatizate vor fi mai usor de implementat, deasemenea viteza va fi imbunatatita.
MetaTrader 5 Client Terminal (15 MB)
Cea mai importanta noutate implementata este posibilitatea de a vedea „Adancimea Pietei” – Depth of Market (DOM) . Aceasta optiune permite vizualizarea volumului de ordine pe mai multe nivele de pret, ceea ce pe forex in general nu se putea, fiind o piata descentralizata. Daca dorim sa efectuam o cumparare pe EurUsd si pe Ask sunt 10 loturi disponibile la pretul curent, vom sti ca daca dorim mai putin de 10 loturi ele vor fi executate la acel pret, iar daca dorim mai multe, loturile ce depasesc volumul disponibil la acel pret vor fi executate la nivelul urmator de pret – pasul minim de cotare. Cu cat piata este mai lichida, cu atat mai greu va fi de urmarit modificarile volumelor, fiind foarte rapide.
Astfel se vor inlatura recotarile si suspiciunile privind corectitudinea brokerilor.
Pe langa cele 4 ordine pending disponibile in MetaTrader 4 vor fi adaugate alte 2:
– Buy Stop Limit : este o combinatie intre buy stop cu buy limit – cand pretul Ask atinge o valoare specificata (peste pretul curent) imediat este plasat un ordin buy limit la nivelul mentionat in ordin.
– Sell Stop Limit : este o combinatie intre sell stop si sell limit – cand pretul Bid atinge o valoare specificata (sub pretul curent) imediat este plasat un ordin sell limit la nivelul mentionat in ordin.
Optiuni suplimentare de executie a ordinelor au fost adaugate:
– All or None : un ordin poate fi executat doar pentru volumul si pretul egal sau mai bun decat cel indicat in ordin. Daca nu este un volum disponibil in piata la acel pret sau mai bun ordinul nu va fi executat.
– Cancel Remains : traderul accepta ca ordinul sa fie executat pentru volumul maxim disponibil in piata la acel pret sau mai bun. Pentru volumul ramas nu vor fi plasate alte ordine.
– Return : traderul accepta ca ordinul sa fie executat pentru volumul maxim disponibil in piata la acel pret sau mai bun. Pentru volumul ramas se plaseaza un ordin la pretul specificat.
Ca aspect negativ pentru unii traderi, MetaTrader 5 nu permite existenta mai multor pozitii deschise simultan pentru un anumit instrument financiar pe un cont de tranzactionare. Ordinele pe acelasi instrument vor fi cumulate:
-daca avem o pozitie buy deschisa pe EurUsd si mai deschidem una sau mai multe in aceeasi directie, in terminal va aparea o singura pozitie pe EurUsd, cu 2 sau mai multe loturi, iar pretul de intrare va fi o medie a preturilor pozitiilor deschise.
– daca avem o pozitie buy deschisa pe EurUsd si deschidem una de vanzare, practic pozitia buy va fi inchisa, nu vom avea 2 pozitii deschise ca pana acum.
Astfel, generatia 5 a platformei se aliniaza noilor reguli americane ce interzic hedgingul sau pozitiile in lacat.
Orice trader poate testa noua platforma si poate trimite eventuale critici si sugestii pe forumul MQL4.
Cochintu Cristian – [email protected]
Analist Financiar
Admiral Markets Romania
www.admiralmarkets.ro