- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Metode de revigorare a pietei imobiliare

03 Aug, 15:08 • Redactia DailyBusiness

Itzhac Covaliu
Economist

Piata imobiliara romaneasca a suferit de fenomenul „maniaco-depresiv” si inca nu reuseste sa se echilibreze psihic, in ciuda schimbarii in bine a catorva factori care influenteaza acest simptom.

1. Fortele pietii si-au spus cuvantul reducand atat pretul materialelor de constructii cat si al locuintelor atat noi cat si vechi.

2. Statul a reactionat cu foarte multa intarziere initiind proiectul „Prima Casa” care va avea si el un oarecare efect numai si numai daca va fi continuat si in anii urmatori.

3. Banca Nationala este singura care intarzie sa reactioneze la situatia economico-financiara nou creata si mentine rata dobanzii la niveluri de „piata neagra”, fapt care „gatuie” atat pe investitori cat si, in special, pe potentialii cumparatori. Nivelul ridicat al dobanzii monetare incurajeaza investitiile financiare speculative si nicidecum investitiile reale, singurele care pot revigora economia.

Astfel fiind situatia, pe piata imobiliara se impune:

1. La nivelul Guvernului si Autoritatilor Locale se impune accelerarea accesarii imprumuturilor nerambursabile puse la dispozitie de catre Uniunea Europeana in scopul investirii in infrastructura, a carei lipsa scumpeste pretul la client al constructiilor. La conferinta Research Connection 2009 desfasurata la Praga, Janez Potocnik, comisarul european pentru cercetare, dezvaluia ca rata de succes la accesarea fondurilor europene pentru noile state aderate este de numai 17,8%. Un procent ingrijorator care, inca o data, pune in evidenta incapacitatea forurilor guvernamentale si locale de concepere si punere in aplicare a unui Master Plan care sa creeze o baza solida de sprijinire a autoritatilor pe drumul catre „Closca cu …ouale de aur„, care nu este alta decat Uniunea Europeana.

2. La nivelul Bancii Nationale se impune reducerea dobanzii monetare la nivelul dobanzilor din tarile vest-europene, incurajandu-se astfel investitiile reale in detrimentul investitiilor financiare.

3. La nivelul dezvoltatorilor se recomanda:

3.1 Reducere a procentului de castig in favoarea maririi volumului de tranzactii.
3.2 Adoptarea sistemului trade-in in tranzactii imobiliare revigorand astfel si piata locuintelor vechi.

4. La nivelul clientilor finali se impune:

4.1 Castigarea increderii in ceea ce inseamna publicul de clienti ca forta pe piata imobiliarelor, forta fara de care mecanismul pietii nu poate functiona.
4.2 Intelegerea faptului ca pretul cerut de dezvoltator reprezinta doar o baza de pornire a negocierilor si nu pretul final.
4.3 Pretinderea de garantii contra platilor in avans, precum bancile isi asigura imprumuturile acordate. Exemplu concret in acest sens sunt garantiile pe care guvernul le acorda bancilor in programul Prima Casa.

Urmărește Daily Business pe Google News