Cu siguranta v-ati intrebat uneori daca persoana din fata dvs. va minte. Cu siguranta ati citit, auzit, experimentat despre body language, emotii, microgesturi sau alti indicatori ai minciunii.
Un studiu recent facut la Universitatea din Portsmouth ne propune o metoda noua de a depista minciuna si mincinosii. Aceasta metoda are legatura cu dificultatea de a tine minte o minciuna si tendinta mincinosului de a pastra o cronologie cat mai stricta a ceea ce spune. De aici si dificultatea lui de a povesti o anumita intamplare imaginara in sens invers.
Studiul a pornit de la ipoteza generala ca este mai dificil sa inventam o poveste decat sa povestim una reala.
Pornind de la aceasta ipoteza cercetatorii s-au hotarat sa testeze ce se intampla atunci cand oamenii incearca sa relateze evenimentele in ordine inversa decat s-au intamplat. Evident ca este ceva mai dificil dar cei mai multi dintre noi nu avem nici o problema serioasa in a relata ceva invers cronologic. De exemplu:
„Am ajuns la birou cu intarziere. Am gasit cu greu un loc de parcare cand am sosit. Am avut parte de un trafic foarte aglomerat. Cand am plecat de acasa in fata blocului meu era parcata o ambulanta. Inainte de ies din casa mi-am cautat mai mult timp cheile. M-am trezit tarziu…”
Este mai dificil sa facem asta daca povestea este inventata? Facem mai multe greseli in relatarea povestii? O modificam mai des decat atunci cand povestim in ordine cronologica?
Studiul raspunde afirmativ la toate aceste intrebari. Studiul a inclus 290 de ofiteri de politie si 255 de studenti.
Ofiterii de politie au incercat sa depisteze care student carei grupe apartine folosindu-se de mai multe metode si evident si de experienta lor profesionala.
In afara de metodele „clasice” de depistare a minciunii (limbaj corporal, microgesturi, interviuri intense, etc) a fost aplicata si noua metoda si anume studentii au fost rugati sa relateze evenimente recente in sens invers cronologic.
Rezultatele au fost pozitive, ofiterii de politie putand sa determine mult mai des si mai usor cu ajutorul acestor tactici „inverse” cand cineva mintea.
Politistii care s-au bazat pe indici vizuali au avut o performanta semnificativ mai proasta in depistarea mincinosilor decat cei care s-au bazat pe observarea limbajului.
Cercetatorul Aldert Vrij precizeaza ca „anumite comportamente vizuale sunt asociate cu minciuna dar acestea nu functioneaza intotdeauna”.
Studiul a evidentiat intre altele ca mincinosii au tendinta sa fie mult mai stricti in cronologia evenimentelor in relatarea povestii. Probabil ca parte a efortului de a pastra coerenta povestii…
De aici si o concluzie simpla cu implicatii foarte practice: mincinosii au mari dificultati in a ramane coerenti si congruenti cu povestile lor atunci cand le povestesc in sens invers.
Iar daca testati si dvs. aceasta metoda puteti sa ne spuneti si noua, aici, intr-un comentariu cum a functionat.
Dorin Victor Vasile
www.psihoterapie.net