Declinul burselor de saptamana trecuta, mai exact joi 6 mai in sesiunea americana intre 21.40 si 21.50 a adus aminte de altele memorabile din istoria burselor.
Intelegem ca acest sell off de aproape 10 procente este atribuit mai multor motive: panica generala cauzata de criza din Europa, o eroare umana, o eroare de computer, cyberterorism, etc. Momentul a fost rapid depasit, dupa ce initial Dow a pierdut 1000 de puncte in 8 minute sau 125 de puncte pe minut, intr-un moment de panica generala in carenimeni nu a inteles exact ce s-a intamplat, sau aproape nimeni mai exact spus.
Dupa cum observam majoritatea au legatura cu sistemele utilizate, umane sau complet computerizate. Ca urmare a avut loc o disputa intre operatorii NYSE si NASDAQ referitor la competitivitatea sistemelor de tranzactionare si prevenirea erorilor in viitor. NASDAQ utilizeaza o tehnologie complet computerizata, in timp ce NYSE are si specialisti umani in directionarea ordinelor, fiind acuzati de primii ca nu au preluat ordinele telefonice, la randul lor fiind suspectati de probleme ale sistemului electronic. Se pune intrebarea cat de mult conteaza o milisecunda si cat element uman este necesar pentru asigurarea lichiditatii prin cea mai buna tehnologie: „Avem o piata care reactioneaza in milisecunde, dar persoanele care le monitorizeaza raspund in minute si din pacate daune de miliarde de dolari pot sa apara intre timp” este explicatia unor specialisti.
Alte teorii conspirationiste vorbesc de apasarea eronata pe miliard in loc de milion pentru contractele S&P500, de un atac cyberterorist, iar cea mai veridica de un numar mare de ordine de vanzare care au activat alte ordine de vanzare, ca un efect de domino.
Poate aceste lucruri se intampla, poate nu. Greselile umane sau ale masinariilor fac parte din joc si chiar din viata. Important este sa privim dincolo de aceste zvonuri, care vor ramane un mister ca intotdeauna, indiferent de investigatii, pentru ca piata corecteaza imediat aceste erori sau interventii si isi urmeaza evolutia mai departe.
Analizand volumul acesta a fost cu 50% peste medie, asemanator cu cel din octombrie 1989 (in jur de 7% depreciere) si mai mic decat in sesiunea din octombrie 1987 cu o cadere de peste 20%, ce a dus la adoptarea anumitor masuri de siguranta. Intreaga saptamana insa a fost una agitata, piata a fost ca un butoi cu pulbere gata sa explodeze, la primul semnal de panica.
Descarcarile fondurilor de investitii, hedge fondurilor, investitorilor ce se uita prea mult la TV, poate anumite „scurt circuite” ale sistemului intentionate sau nu, toate au condus la o zi terifianta si ca de fiecare data au fost cautate diverse motive: in 1929 conturile in marja, in 1987 sistemul de tranzactionare, acum cele enumerate mai sus.
In final ramane o corectie dupa un rally semnificativ ce poate deveni inceputul unui declin sau chiar crash.
Profit de aceasta oportunitate pentru a ura succes traderilor din Romania la concursul international de tranzactionare ForexBall 2010.
Cochintu Cristian
Analist Financiar Admiral Markets
www.admiralmarkets.ro