- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

MRU, premierul de stanga hard

21 Feb, 12:15 • Redactia DailyBusiness

Diferenta dintre „stanga” si „dreapta” in ce priveste orientarea politica a fost definita, din cate stiu, in timpul Adunarii Constituante care a rezultat din Revolutia franceza. Radicalii stateau in partea stanga a salii, conservatorii in dreapta.

Putina lume isi mai bate astazi capul cu originea celor doua notiuni. Stanga inseamna, potrivit acceptiei generale, comunism, social-democratie, egalitate, echitate, iar dreapta – liberalism, dezvoltare, libera initiativa.

Optiunea cred ca tine de instinct. In ambele tabere exista oameni de afaceri, intelectuali, muncitori, artisti. Studiile si conditia sociala nu te trimit automat intr-una dintre categorii.

Cand are nevoie de bani, omul de stanga se gandeste sa economiseasca (varianta soft) ori se revolta ca e furat si atunci trebuie sa depisteze frauda ca sa recupereze paguba (varianta hard). Omul de dreapta isi bate capul mai putin cu treburile astea si incearca sa obtina bani din alte surse – cauta noi joburi sau oportunitati de business.

Omul (de stanga soft, de stanga hard sau de dreapta) actioneaza (si) conform propriilor instincte, indiferent ca lucreaza ca sofer, barman, doctor, profesor, rocker sau premier. Aceasta ultima ipostaza ne intereseaza mai mult, pentru ca ne afecteaza, intr-un fel sau altul, pe toti.

Emil Boc, premierul de stanga soft, va intra in istorie, probabil, ca unul dintre cei mai economi premieri pe care i-a avut Romania. Pe timpul lui, cuvantul de ordine a fost „austeritate”. Cu pensii si salarii inghetate, ajustate, taiate.

Mihai Razvan Ungureanu se anunta un premier de stanga hard. El si-a inceput mandatul in forta. A declarat ca vrea sa stranga [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/2-mld-euro-in-doua-luni-un-plan-prea-indraznet-pentru-guvernul-ungureanu-73987/]2 miliarde de euro in doua luni[/url], din combaterea evaziunii fiscale. Astfel ca va dezlantui o avalansa de anchete si controale.

Ocupat sa scormoneasca in propriile buzunare, stangistul aproape uita ca exista bani si dincolo de aceste buzunare. La nivel de Romania, nu-i rau sa reduci cheltuielile si sa prinzi evazionistii. Dar numai cu atat nu vei avea dezvoltare pe termen lung.

Economia reala poate inghiti mai multi bani nu numai strangand cureaua, ci si slabind fiscalitatea. Taxe mai mici stimuleaza afaceri mai mari si implicit buget mai mare.

Alta sursa de venituri pentru stat (la modul indirect): investitiile straine directe. Acestea au scazut de la o medie anuala de peste 7 miliarde de euro, in perioada 2005-2008, la sub 2 miliarde de euro, in 2011.

Si nu numai pentru ca a venit criza, ci si pentru ca li s-a acordat prea putina atentie. Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) [url=http://ro.wikipedia.org/wiki/Agen%C8%9Bia_Rom%C3%A2n%C4%83_pentru_Investi%C8%9Bii_Str%C4%83ine]a fost desfiintata in 2009[/url]. Facem atata economie incat am inchis pana si (ceea ce ar fi trebuit sa fie) robinetul de bani.

Urmărește Daily Business pe Google News