- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ne vindem tara, dar clasificat

05 Apr, 12:00 • Redactia DailyBusiness

Mentalul colectiv cunoaste mutatii spectaculoase.

Manifestantii care strigau in 1990 „nu ne vindem tara!” au fost blamati timp de 20 de ani, pe motiv ca nu inteleg beneficiile investitiilor straine.  

Sloganul a fost reabilitat insa in ultima vreme, in formulari mai nuantate. „Ati vandut bogatiile tarii, ati dat petrolul pe mai nimic”, le reproseaza actualii guvernanti predecesorilor. Dar vin si cu o explicatie: „Intelegem rostul privatizarilor, al infuziilor de capital, insa trebuie sa fim atenti la sumele primite pentru actiunile firmelor de stat, la redeventele incasate pentru exploatari”.  

Pana la urma, acceptam sa ne vindem tara, dar depinde la ce pret.

Cei aflati azi la putere, pana mai ieri revoltati de instrainarea petrolului din subsolurile romanesti, au cotrobait si ei prin maruntaiele patriei si au gasit pe acolo niste cupru, niste gaze de sist. Au decis sa le vanda. 

La ce pret? Intrebarea asta mai bine sa n-o punem. Tara are interese atat de delicate, iar partenerii ei de afaceri actioneaza pe piete atat de complicate, incat datele anumitor tranzactii trebuie pastrate la secret.  

Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru exploatarea perimetrelor cu gaze de sist, incheiate cu firma americana Chevron. Anexa care contine principalele prevederi ale acordurilor [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/guvernul-a-aprobat-acorduri-petroliere-cu-chevron-intelegerile-sunt-clasificate-si-valabile-imediat-75149/]a fost clasificata[/url].  

Dati-mi voie sa mi se para un pic straniu. Sa zicem ca tu, cititorule, te numesti „domnul Popor” si ai un apartament cu trei camere. Platesti un administrator, pe nume „domnul Guvern”, sa iti gestioneze imobilul.

Domnul Guvern iti spune: „Domnule Popor, voi inchiria, in folosul tau, una dintre cele trei camere, asa ca te rog sa le folosesti numai pe celelalte doua”. Si atunci intrebi: „Bine, dar cat va fi chiria?”. Iar domnul Guvern raspunde: „Nu pot spune o cifra, aceasta informatie este clasificata. Dar in mod sigur vei iesi in castig”.  

Ai toate motivele sa il crezi si sa nu insisti cu alte intrebari, mai ales ca legislatia internationala ii permite sa aiba aceasta atitudine. Dar parca ai vrea totusi sa compari performantele acestui administrator cu ale predecesorilor.

Urmărește Daily Business pe Google News