Drumul de iesire prin Giurgiu si podul peste Dunare, de la Ruse te scapa de durerile de cap de pe autostrada Soarelui, chiar daca in loc de Vama Veche te multumesti cu o pauza intr-una dintre livezile ce-ti ies in cale, pentru a cumpara fructe la preturi bulgaresti. [img=412] Vedere de la Cetate[/img]
Printre lanuri de porumb, floarea soarelui si grau, inaintezi spre Shabla si ai impresia ca Bulgaria este o tara in care agricultura se face si pe teren, nu doar pe hartie.
Tinand drumul spre Varna, ai timp sa opresti doua ore in Madara pentru a admira sculptura in stanca, ce dateaza din secolul al VII lea, infatisand un calaret cu cainele sau, care au ingenuncheat un leu.
[img=408] Calaretul din Madara[/img]
Bulgarii au ales aceasta sculptura, intrata in patrimoniul UNESCO, sa fie reprezentata pe o parte a monedei euro, imagine care a batut floarea de trandafir, manastirea din Rila sau fortareata tarilor de la Veliko Tarnovo. Locul este preferat de familiile cu copii care vin aici in weekend, pentru a le arata pesterile, micul altar al Sfantului Pantelimon, pentru a urca la vechea cetate, situata in cel mai inalt punct al stancii sau pentru a se bucura de un picnic in padure.
[img=410] Padurea de piatra[/img]
Desi distanta pana la cetate nu pare mare, urcarea este abrupta si este bine sa ai incaltaminte comoda. Ansamblul cetatii nu este impresionant, zidurile sunt refacute, bisericuta este sugerata de candele, iconite si snururi de martisor, dar privelistea o sa-ti para luata din avion, convingandu-te o data in plus, ca pamanturile sunt parcelate pentru numeroase culturi agricole.
La 18 km de Varna este o padure de stanci, lata de 3km si lunga de 8 km, care a atras atentia oamenilor de stiinta, existand mai multe teorii ale sedimentarii stalpilor de piatra de pana la 5.9 m lungime. Picioarele ti se afunda in nisip si ai impresia ca esti in desert, desi nu-ti poti explica cum a ajuns nisipul aici. Chiar daca n-ai traversat vreun desert, sa te astepti ca serpi sau soparle sa iasa de sub pietre.
[img=407] Altarul de la Cetate[/img]
Drumul continua spre Varna si de aici spre Burgas. Primul care iti iese in cale este Nessebarul cel nou, care arata ca o statiune cucerita de ansambluri rezidentiale, cuceritori care nu au trecut dincolo de podul ce leaga peninsula si orasul vechi de uscat.
Pentru a obtine cartela de intrare in oras, parchezi mai intai la intrarea pe insula si cauti hotelul pentru a primi cartela care te ajuta sa treci de bariera. Pe o faleza generoasa, cu banci ce-si asteapta privitorii marii, ai de unde sa alegi locuri de cazare pentru ca toti localnicii par sa se ocupe fie cu turismul fie cu vanzarea de suveniruri.
[img=409]La Madara[/img]
Bulgaria este cunoscuta pentru ofertele „chilipir” de pe piata imobiliara, dar criza a facut ca numarul tranzactiilor imobiliare sa scada cu mai mult de o treime in prima jumatate a acestui an, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sofia, Varna si Borovets au fost cele mai afectate regiuni, inregistrandu-se cu 50% mai putine tranzactii decat in perioada similara a anului trecut. In zona Nessebar, care include si statiunea Sunny Beach, numarul tranzactiilor a scazut la 2650, fata de 3500 in 2008.