Sediul materiei:
HOTARAREA GUVERNULUI Nr.1447 din 28 noiembrie 2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportiva
Prezentele norme reglementeaza categoriile de cheltuieli specifice si, dupa caz, cuantumurile acestora, ce se pot efectua pentru realizarea activitatii sportive, participantii la actiunile sportive, precum si alte aspecte financiare ale activitatii sportive
Prezentele norme se aplica de catre autoritatile si institutiile administratiei publice centrale, inclusiv institutiile din subordinea acestora, care gestioneaza fonduri publice pentru activitatea sportiva, precum si de catre Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, de structurile sportive si alte entitati sportive de drept privat care beneficiaza de sume de la bugetul de stat pentru finantarea programelor/proiectelor sportive ale acestora
Categoriile de cheltuieli ce pot fi efectuate pentru realizarea actiunilor sportive
Cheltuieli de transport
Transportul participantilor la actiunile sportive organizate in tara, in alta localitate decat cea in care isi au domiciliul acestia, se poate efectua, dupa caz:
a) cu orice fel de tren, clasa a II-a pe distante de pana la 300 km si clasa I pe distante mai mari de 300 km; utilizarea vagonului de dormit este permisa si se pot deconta cheltuielile aferente numai in cazul calatoriilor efectuate pe distante mai mari de 300 km si pe timp de noapte;
b) cu mijloace de transport auto ale entitatilor organizatoare sau participante;
c) cu mijloace de transport in comun;
d) cu mijloace de transport auto inchiriate, respectiv microbuze, autocare si altele asemenea;
e) cu avionul, clasa economica;
f) cu navele de calatori, dupa tariful clasei I;
g) cu autoturismul proprietate personala, in conditiile legii.
La actiunile de pregatire sportiva care se desfasoara in localitatea in care isi au domiciliul, sportivii pot beneficia de decontarea cheltuielilor de transport efectuat cu mijloacele de transport in comun de la locul de domiciliu la locul de desfasurare a actiunii de pregatire, pe baza legitimatiilor de calatorie sau a abonamentului.
Transportul participantilor de la locul de cazare la locul de desfasurare a actiunii se poate face cu mijloace de transport auto proprii, inchiriate, cu autoturisme proprietate personala sau cu mijloace de transport in comun, in conditiile legii.
Pentru deplasarea participantilor la actiunile sportive organizate in strainatate, entitatile trimitatoare pot efectua cheltuieli privind transportul acestora, astfel:
a) cu avionul, la clasa economica;
b) cu trenul, inclusiv cu vagonul de dormit;
c) cu mijloace de transport auto inchiriate sau proprii ale entitatilor trimitatoare;
d) cu autoturismul proprietate personala, in conditiile legii;
e) cu navele de calatori, dupa tariful clasei I.
La actiunile sportive organizate in tara si in strainatate se pot deconta drept cheltuieli de transport si:
a) taxele pentru trecerea podurilor;
b) taxele de traversare cu bacul;
c) taxele de aeroport, gara, aerogara sau port;
d) alte taxe privind circulatia pe drumurile publice, prevazute de dispozitiile legale in vigoare;
e) costul tichetelor pentru rezervarea locurilor, costul suplimentelor de viteza, precum si comisioanele percepute de agentiile de voiaj;
f) taxele percepute suplimentar pentru bagajele constand din materiale si echipament sportiv, aparatura medicala si altele asemenea.
La actiunile sportive interne si internationale se mai pot efectua cheltuieli privind:
a) transportul materialelor si echipamentelor sportive, al medicamentelor si aparaturii medicale necesare sportivilor si personalului tehnic pentru efectuarea pregatirii si/sau participarii la competitia sportiva;
b) transportul documentatiilor, al altor materiale necesare indeplinirii actiunii;
c) transportul pe destinatia dus-intors dintre aeroport sau gara si locul de cazare.
Cheltuieli de cazare
(1) Cazarea participantilor la actiunile de pregatire sportiva organizate in tara si la competitiile sportive interne se poate face, dupa caz:
a) in unitatile de cazare pentru sportivi;
b) in camine scolare sau studentesti;
c) in locuinte inchiriate, in conditiile legii;
d) in moteluri, campinguri sau in hoteluri pana la categoria 3 stele inclusiv.
(2) Cazarea participantilor la competitiile sportive si la alte actiuni sportive internationale organizate in tara se poate face in hoteluri pana la categoria 5 stele inclusiv, in functie de nivelul, importanta si/sau regulamentul competitiei, dupa caz.
(3) La actiunile sportive organizate in strainatate cazarea participantilor se face, dupa caz:
a) in hotelurile in care au loc actiunile sportive, la tarifele practicate de acestea, pe baza comunicarii primite din partea organizatorilor;
b) in alte hoteluri sau spatii de cazare, cu incadrarea in plafoanele de cazare stabilite prin dispozitiile legale in vigoare privind deplasarea personalului roman in strainatate.
(4) In cazuri temeinic justificate, conducatorul entitatii trimitatoare poate aproba, pe baza documentelor justificative, plata cheltuielilor de cazare peste plafoanele prevazute de normele legale specifice in vigoare, in limita prevederilor bugetare aprobate.
(5) In cheltuielile de cazare se includ, pe langa tarif sau chirie, eventualele taxe obligatorii pe plan local, precum si costul micului dejun, atunci cand acesta este inclus in tarif.
Cheltuieli de masa
(1) Cheltuielile zilnice de masa pentru actiunile sportive organizate in tara se diferentiaza pe categorii de actiuni, pentru detalii click aici
Cheltuielile zilnice de masa prevazute in prezentul articol reprezinta limite maxime. Cuantumul efectiv al acestora se aproba de conducerea organizatiei sportive, in functie de specificul ramurii de sport, de valoarea sportivilor, de unitatea la care li se asigura masa, in limita prevederilor bugetare aprobate.
Cheltuieli privind alimentatia de effort
(1) Pentru asigurarea unei alimentatii corespunzatoare efortului depus in pregatire, sportivii pot beneficia de alimentatie de efort – in alimente -, acordata dupa cum urmeaza:
a) de catre federatiile sportive nationale sau cluburile sportive, pentru sportivii din loturile olimpice si nationale, la toate categoriile de varsta – pana la 700 lei lunar/persoana;
b) de catre directiile pentru sport judetene si a municipiului Bucuresti sau cluburile sportive, pentru ceilalti sportivi legitimati din sectiile cluburilor, la toate categoriile de varsta – pana la 450 lei lunar/persoana.
(2) Criteriile de acordare se stabilesc, dupa caz, de federatiile sportive nationale, de directiile pentru sport judetene si a municipiului Bucuresti si de cluburile sportive, in raport cu performantele realizate de sportiv si cu obiectivele asumate de acesta.
(3) Alimentatia de efort se acorda, pentru aceeasi perioada, de catre o singura structura sportiva sau de catre directiile pentru sport judetene si a municipiului Bucuresti.
Pe perioada actiunilor de pregatire sportiva la care se aloca cheltuieli de masa pentru minimum doua mese pe zi, structurile sportive si directiile pentru sport judetene si a municipiului Bucuresti nu pot acorda alimentatie de efort.
Cluburile sportive care au echipe sau grupe de copii si juniori pot acorda acestora in ziua antrenamentului, pentru compensarea efortului depus, alimente constand in produse lactate, fructe, miere sau alte produse cu efect nutritiv similar, in limita sumei de pana la 7 lei/sportiv.
Cheltuieli privind plata arbitrilor, medicilor si a altor persoane
Organizatiile sportive care organizeaza competitii sportive interne si internationale pot finanta, pentru arbitrii si oficialii delegati la acestea, cheltuieli privind indemnizatia de arbitraj in anumite limite.
Medicii pot primi 100% din indemnizatia de arbitraj prevazuta pentru arbitrii principali, iar asistentii medicali 75% din indemnizatia medicilor.
In cazul in care arbitrii participanti la o competitie sportiva nu se pot deplasa la locul de servire a mesei din cauza programului de desfasurare a acesteia, ei pot beneficia de acordarea alocatiei de masa in numerar, cu incadrarea in limitele prevazute de prezentele norme, impozitata in conformitate cu prevederile legale.
Cheltuieli pentru achizitionarea de materiale si echipament sportiv
Pentru realizarea actiunilor sportive se pot efectua cheltuieli pentru achizitionarea de instalatii si materiale sportive, echipament sportiv de pregatire si competitie, tinuta de reprezentare, dupa caz, in limita fondurilor prevazute in buget.
Cheltuieli medicale si pentru controlul doping
(1) Comitetul Olimpic si Sportiv Roman si federatiile sportive nationale pot sa procure pentru sportivii din loturile olimpice si nationale vitamine, sustinatoare de efort si medicamente, in baza prescriptiei medicale, pentru perioada actiunilor de pregatire sportiva a acestora si a competitiilor sportive ale caror cheltuieli de participare sunt finantate de acestea, in limita bugetului aprobat in acest scop, astfel:
a) vitamine si sustinatoare de efort, in suma de pana la 30 lei/zi pentru fiecare sportiv;
b) medicamente si materiale sanitare, unguente si produse pentru masaj utilizate in procesul de refacere si recuperare, in suma de pana la 10 lei/zi pentru fiecare sportiv.
av. Coltuc Marius Vicentiu