Intrucat in ultimul timp aceasta situatie este din ce in ce mai des intalnita in piata, venim cu solutii in sprijinul celor afectati. Astfel tot mai multi cumparatori de autoturisme se confrunta cu refuzul vanzatorului de a elibera certificatul fiscal necesar inmatricularii atutoturismului. Vanzatorul, intrucat nu poate radia masina pana nu isi achita toate darile catre stat, face actul de vanzare-cumparare promitand eliberarea certificatului fiscal dupa semnarea contractului. Aceasta obligatie cumparatorul nu o mai indeplineste intrucat nu are bani sa isi achite datoriile catre bugetul de stat si astfel mentine, cumparatorul intr-o stare de incertitudine cu privire la proprietatea asupra autoturismului.
Astfel Codul Fiscal stipuleaza clar, la articolul 264, ca niciun autovehicul nu poate fi instrainat fara ca proprietarul sa achite, in prealabil, toate datoriile catre stat cu privire la respectivul vehicul: impozit, amenzi etc. Cu toate acestea, si in prezent, dupa aproape jumatate de deceniu de cand este in vigoare prevederea legala, inca sunt oameni, care nu se ingrijoreaza daca vanzatorul nu le da certificatul fiscal.
Incheierea actului de vanzare – cumparare este in van precum si factura emisa catre cumparatorul, daca acesta nu are si certificatul fiscal, care sa ateste ca datoriile catre stat sunt achitate; certificat care, neaparat, trebuie sa fie antedatat actului de vanzare – cumparare. Intr-o astfel de situatie cumparatorul are posibilitatea de a da in judecata vanzatorul, pentru obligarea acestuia la eliberarea certificatului fiscal. Procesele sunt de scurta durata si cumparatorul este astfel protejat de plata amenzii pe care o datoreaza pt neinamtricualrea autoturismului in termenul legal de 30 de zile. Pe calea unui proces in instanta, cumparatorul il obliga pe vanzator la emiterea certificatului fiscal necesar finalizarii transferului de proprietate.